Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak v domácích podmínkách hloubkově vyčistit matraci?

I když svou matraci pravidelně udržujete v dobrém stavu, je nutné ji občas i hloubkově vyčistit. Je známo, že spánkem trávíme třetinu svého života, takže byste měli svůj spací prostor udržovat opravdu čistý a voňavý, abyste si dopřáli skvělou noc. Přinášíme vám tipy, jak svou matraci opravdu skvěle vyčistit krok za krokem.
matraci
Matraci byste měli důkladně čistit každého půl roku. Není nejvyšší čas?

10. 06. 2022

Nachystejte si čisticí prostředky

Než se pustíte do hloubkového čistění, budete potřebovat několik pomocníků, jako jsou:

  • vysavač, nejlépe s nástavcem na čalounění
  • prací gel nebo jar na nádobí
  • jedlá soda
  • hadřík či houbička
  • voda a další

Vyperte lůžkoviny a polštáře

Vyjměte veškeré lůžkoviny a dejte je prát na horké prádlo. Pokud můžete, sušte je v sušičce při vysoké teplotě. Je to důležité, protože tím zničíte veškeré zárodky a bakterie, které mohou být na vašem povlečení. Když je položíte zpět na matraci, bude vaše prostředí pro spánek čistší a zdravější.

postel
Pravidelně převlékejte postel a čistěte veškeré lůžkoviny.

Také vyperte potah matrace, pokud je snímatelný – předem si ale zkontrolujte doporučení výrobce, za jakých podmínek jej můžete prát či sušit.

Vyvětrejte matraci

Než se pustíte do hloubkového čistění, nechte svou matraci chvíli dýchat. Jednoduše ji položte do otevřeného okna nebo na sušák na zahradě. Tak se začne odstraňovat případný zápach a matrace se výrazně osvěží.

Matraci vysajte

Nejlépe použijte na vysavači nástavec na čalounění a provádějte malé krouživé pohyby, abyste měli jistotu, že jste opravdu odstranili veškerý prach, který jste mohli. Také můžete na povrch matrace nasypat jedlou sodu, která vás zbaví pachů, co se do ní vsákly.

Skvrny na matraci?

Nejlepší způsob, jak odstranit skvrny na matraci, je použít jemný prací prostředek nebo jar na nádobí smíchaný s vlažnou vodou. Jemně rozetřete na skvrnu hadříkem nebo houbičkou. Při hloubkovém čištění matrace doma byste neměli používat žádné drsné chemikálie ani ji příliš namáčet, protože by to mohlo poškodit její celistvost. Po namočení ji nechte zcela vyschnout, než znovu natáhnete prostěradlo.

Jedlá soda je k nezaplacení

Když je povrch matrace vyčištěný a zcela vyschlý, opět ji posypte jedlou sodou, která odstraní i nadále přetrvávající zápach. Pokud můžete, nechte sodu působit i několik hodin, následně vysajte.

K TÉMATU  Klasická modrá je barvou roku 2020. Jednoduchý a čistý design slaví návrat

Vůně matrace

Není nic lepšího, než si lehnout do voňavé a čisté postele. Abyste dosáhli skvělé vůně matrace, smíchejte malé množství vody, esenciálních olejů a sody v lahvičce s rozprašovačem a lehce postříkejte. Zvolte například heřmánkovou nebo levandulovou vůni, která vám pomůže s lepším usínáním. Pokud nemáte esenciální oleje, můžete použít i jakýkoli sprej do domácnosti. Jen dejte pozor, aby nebyla vaše matrace příliš vlhká.

Stejný postup praktikujte i na druhé straně matrace.

Vyčistěte rám postele

Při každém hloubkovém čištění matrace je dobré vyčistit také rám postele. Vysajte všechna zákoutí rámu a zvýšenou pozornost věnujte roštům. Pokud není rám postele čalouněný, otřete zbytek rámu vlhkým hadříkem.

Povlečte postel

Teď vás už čeká jenom poslední krok, a to je povlečení postele a lůžkovin do čistého a voňavého povlečení. Povlečení nezapomínejte prát a měnit pravidelně!

probuzení
V čisté posteli se vám bude spát o mnoho lépe.

Jak často čistit matraci?

V ideálním případě byste měli matraci hloubkově čistit každých 6 měsíců. Nicméně pravidelnou údržbu byste měli provádět pokaždé, když postel převlékáte. Alespoň matraci vyvětrejte a vysajte.

Hloubkové čištění matrace je důležité pro vaše zdraví a správnou hygienu. Každou noc do ní odpadá odumřelá kůže, vlasy a vsakuje se přibližně půl litru tělesných tekutin. Nezní to zrovna chutně, ale je to tak.

Kdy jste naposledy svou matraci čistili vy? Není nejvyšší čas?

TIP: Pokud si chcete matraci chránit i “pasivně” můžete se poohlédnout po různých chráničích na matraci. Je důležité vybírat opravdu pečlivě, protože na trhu existuje nespočet firem, které tyto chrániče prodávají. My doporučujeme například chránič matrace do společnosti DecoDoma.cz (https://www.decodoma.cz/Chranice-na-matrace/), nebo třeba tu od další české společnosti Nanospace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak často doma převlékáte postel? Většina lidí to dělá špatně

K TÉMATU  Netradiční využití zubní pasty v domácnosti, kde byste to možná nečekala

Jsou pomocníci na úklid oken skutečně užiteční? Vyzkoušeli jsme

Zdroje článku:
https://www.goodhousekeeping.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.
Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!
Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?
Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Chystáte se na dovolenou, ale rádi byste se vyhnuli nepříjemnostem spojeným s krádežemi? Zpozorněte u našeho přehledu pěti nejhorších krádežnických destinací a hlavně – pozor na peněženky!
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
Strie představují typ jizev, které se objevují v případě rychlého natažení nebo zmenšení kůže. Pokožce dodávají pružnost dva proteiny – kolagen a elastin. Díky náhlým změnám se tyto proteiny roztrhnou a kůže ztrácí elasticitu. Její hlubší vrstva zůstane odhalená a objevují se malé jizvičky. Strie se nejvíce objevují v těch místech, kde se ukládá tuk – oblasti břicha, hrudníku, hýždí, boků. Ničím neobvyklým nejsou strie vyskytující se na stehnech, rukách nebo zádech.
Už máte zkušenost s rybičkami? Nebo své první akvárko teprve zakládáte? Ani v jednom případě se nemusíte ničeho bát. Chovat krevetky mohou klidně i začátečníci. Navíc jsou doslova a do písmene pastvou pro oko.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.

Výběr článků

Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.
Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?

Nepřehlédněte

Bez něj by prostě Štědrý den být nemohl. Malý, vysoký, jedle, borovice, každý si nějaký vánoční stromeček s chutí ozdobí. Jak může stromek vypadat?
Slýcháme, že dodržování pravidelného pitného režimu je důležité hlavně v létě. Ale to je omyl, pitný režim by se měl dodržovat i teď na podzim a místo sladkých čajů bychom měli sáhnout spíše bylinných anebo – a to je ještě lepší po čisté vodě.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek