Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Hubnutí po menopauze? Dodržujte několik pravidel a přibírání se už nemusíte bát

Do období menopauzy se ženy dostávají mezi 45. – 60. rokem, jde o období plné změn a také o období, kdy žena může začít přibírat na váze. I když se budete stravovat stále stejně a dělat všechno stejně, je možné, že najednou nedopnete kalhoty a celkově se vám změní postava. Což nemusí být úplně příjemné.
hubnutí
Nevzdávejte boj se svým tělem. Zhubnout se dá v každém věku. (foto: 123RF)

15. 03. 2022

Často ženy na hubnutí po menopauze už ale rezignují. Myslí si, že je to v jejich věku zbytečné, že tělo se chce tukem zkrátka obalit. To je ale omyl, v průměru žena po menopauze může přibrat asi kilo a půl za celý rok, což není žádná katastrofa. A pokud se chcete pustit do shazování centimetrů, určitě můžete. Stačí se držet několika pravidel.

Pitný režim je důležitější než kdy jindy

V menopauze klesá hladina hormonů a s tím se pojí i zvýšená chuť k jídlu. Naopak na pitný režim ženy často zapomínají. Nemají potřebu pít a příjem tekutin si vůbec nehlídají. A to je opravdu velký problém. Denně je důležité vypít alespoň šest až osm sklenic obyčejné vody, i když se to nezdá tolik, kolik z vás to opravdu dodržuje, hmm? Přitom dostatečná hydratace organismu je pro štíhlou linii zásadní.

Poctivý pitný režim je důležitý pro fungování metabolismu a souvisí s ním i celá řada jiných věcí. Pít bychom měli hodně a pořád, nejen v menopauze, i když jestli jste si tekutiny nehlídala do teď, je nejvyšší čas začít. A pokud se chystáte shodit nějaké to kilo, bez správného příjmu tekutin to opravdu nepůjde.

hubnutí
Kolik sklenic vody denně vypijete? (foto: 123RF)

Víte, co jíte?

Ženy, které vstoupí do menopauzy, by měly velmi radikálně změnit svůj jídelníček. Nejde o to nejíst nebo jíst jen málo, jde o to pohlídat si, jaké živiny tělo společně se stravou přijímá. Nároky těla totiž s přibývajícím věkem a změnami, které se k tomu u žen pojí, rostou. Je zapotřebí jíst potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu, tělo by mělo mít taktéž dostatek vitamínu D, vápníku nebo hořčíku.

A není nic lepšího, než tyto živiny přijímat přirozeným způsobem, tedy ve stravě. Rozhodně by se ženy v pokročilém věku neměly trápit hlady, málo jídla vůbec nic neřeší. Hubnutí po menopauze nerovná se nejíst! Naopak potravy byste si měla dopřát dost. Jen dbejte, abyste přijímala jídlo co nejvíc vyvážené, kvalitní, jedla pravidelně a hlídejte si porce, pakliže se snažíte zbavit nadměrného tuku.

K TÉMATU  Co je to hormonální dieta a jedná se o efektivní řešení nadváhy?

Rozhýbejte se

S přibývajícím věkem nastupuje logicky i větší únava a člověku se už nechce příliš hýbat. Jenže bez pohybu to taky nepůjde. Každý by se měl ale hýbat podle toho, na co se cítí. Určitě se nepřetěžujte, nesnažte se mučit v posilovně jako dvacítka a zapomeňte na namáhavá cvičení. Nejlepší pohyb je ten přirozený. Taková obyčejná chůze je skvělá.

Dlouhé pravidelné procházky v přírodě dokážou doslova divy! Skutečně se to pak může odrazit i na tom, zda budete v menopauze přibírat nebo ne. Kromě toho jsou vhodné pomalejší druhy cvičení jako například jóga, která vám navíc dodá i vnitřní klid a rovnováhu. Takže se s léty a změnami svého těla lépe sžijete. Můžete ale začít i plavat nebo jezdit na kole. Hlavní je tělo rozhýbat, nesedět jen doma a snažit se stále zapnout ty kalhoty.

Dokážete, co si umanete!

Velmi povzbuzující může být fakt, že ženy po čtyřicítce a ženy starší, na sebe obvykle mají mnohem více času než ženy mladší. Děti už jsou odrostlé, partner už také nepotřebuje tolik péče, a tím pádem vám zůstává více času jen pro vás samotné. Takže je v podstatě jednodušší si v tomto období udržet váhu. Když se na to podíváte z opačného úhlu.

Stačí jen chtít a přijmout změny metabolismu takové, jaké jsou. Když se na sebe pořádně zaměříte, jistě si najdete koníček, který vás zabaví a na jídlo pak už nebudete mít ani pomyšlení. Ono hubnutí po menopauze není žádný mýtus nebo legenda, skutečně to lze, vymlouvat se na hormony nemá cenu. Ženy totiž v tomto období často dobrovolně rezignují s tím, že snažit se, už prostě nemá cenu. Ale to není pravda.

K TÉMATU  Správná zubní hygiena nespočívá jen v klasickém čištění zubů

Z toho všeho vyplývá, že pro hubnutí po menopauze je důležitá zejména kvalitní strava, pitný režim a nějaký ten pravidelný pohyb. A s tím už se pracovat dá, co myslíte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Spalovače tuků od matky přírody. Nakopněte hubnutí tím, co máte doma

Hubnutí podle krevních skupin: jaká strava vyhovuje vám?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
Bohužel to vypadá, že roušky hned tak neodložíme. Budou s námi minimálně celou zimu a nezbývá než doufat, že s příchodem jarního sluníčka koronavirus oslabí. I pak však asi budou povinné ve vnitřních prostorách, nebo třeba v hromadné dopravě. Cena jednorázové roušky není nijak závratná, ale když máte čtyřčlennou rodinu, v peněžence už to poznáte. Roušky si však naštěstí můžete ušít také doma. A nepotřebujete k tomu ani šicí stroj. V našem dnešním článku prozradíme, jak na to.
Ryan Reynolds a Blake Lively jsou v současnosti jedním z nejoblíbenějších párů v Hollywoodu. Je úžasné pozorovat, jak se spolu smějí, pošťuchují se na sociálních sítích a navzájem se pracovně podporují. Ačkoliv letos oslavili teprve deset let od svatby, které stvrdili očekáváním čtvrtého dítěte, věříme, že téhle dvojici to vydrží klidně i dalších padesát let.
Hudba. Pro někoho smysl života, pro někoho příjemné povzbuzení během dne a pro jiného ideální hnací motor pro konkrétní činnost. Ne nadarmo se říká, že svět vidíme podle toho, jakou hudbu posloucháme. Naše oblíbené žánry mnohdy zrcadlí naši osobnost. Zároveň je to pro nás mnohdy v těch nejtěžších a nejnáročnějších okamžicích ten nejlepší parťák, jakého si jen můžeme přát. Hudba ale může efektivně posloužit pro naši práci, rozvoj osobnosti nebo daleko více - může nám pomoci najít samu sebe.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Na oslavu svých 65. narozenin, které Peter Nagy, legendární slovenský zpěvák a frontman kapely Indigo, slavil 9. dubna, chystá ve velkém stylu koncert v pražské Lucerně. Tato výjimečná událost přinese na jednom pódiu jeho největší hity, jako jsou "Kristínka iba spí", "Láska je tu s vami", a další, které si získaly srdce posluchačů napříč generacemi.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Blíží se vaše dovolená a vy přemýšlíte, jestli vzít svého domácího mazlíčka s sebou. Myslíte, že mu bez vás bude smutno, ale jak se bude cítit na pláži nebo na horách? Pes může chodit s vámi, ale kočka? Ať se rozhodnete odjet sama a mazlíčka svěřit do péče jiné osoby, nebo pojede s vámi, příprava se vyplatí.
Měl to být hit, naslibovali nám nejdrsnější reality show. A místo toho máme v televizi pohled na táboření v exotice uplakaných celebrit. Survivor patří k nejsledovanějším a nejoblíbenějším reality show na světě. Asi nejslavnější je ale originální americká verze, kterou už 41 sezón moderuje Jeff Probst. U nás se vysílala pod názvem Kdo přežije.
Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?

Výběr článků

Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!
Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vsadit i na červené tenisky. Ty jsou stylové a můžete je ladit s nejrůznějšími trendy oděvy a s módními doplňky. Jestliže zrovna nejste módní guru, nemusíte si zoufat. My vám na následujících řádcích prozradíme o červených teniskách vše podstatné. Proto čtěte a pojďte se inspirovat s námi!
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?

Nepřehlédněte

Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek