Středa , 27. 11. 2024

Xenie

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
gastro
Na čem si letos bude gastronomie ujíždět?

02. 02. 2023

02. 02. 2023

Každá oblast se prakticky neustále vyvíjí, a jinak tomu není ani v případě gastronomie, která se v průběhu let mění. Ostatně taková ketodieta nebo bezlepkové potraviny kdysi byly ”něco wow”, zato dnes jsou v jídelníčku mnohých naprostou samozřejmostí.

Co se týče trendů, pochopitelně (a platí to tak ve všem) jde o to přilákat pozornost, umět i trochu šokovat. A pak je tu také schopnost reagovat na současné dění i schopnost se přizpůsobit chutím či zdravotním problémům zákazníků. Ať je to jak to je, nové trendy v gastronomii jsou zkrátka přínosem a každý si v nich najde to své. Které z food trendů pro rok 2023 osloví vás?

Alkohol na minimum

Možná až překvapivě ze statistik vyplývá, že podstatně ubývá zájem o konzumaci alkoholu a mnozí se spíše přiklánějí k nealkoholickým verzím drinků, převážně pak proto, že se ví, jak alkohol tělu škodí. Pít alkohol tak pomalu přestává být módní, na což se rozhodli reagovat i výrobci nápojů. Začnou se proto více objevovat nízkoalkoholické i nealkoholické nápoje, přičemž nejvíce povedou nealko destiláty i vína, ochucená piva, moctaily nebo octové limonády. No, zní to přinejmenším zajímavě. 

mocktail
Pít alkohol přestává být trendy. Čím dál více lidí si uvědomuje jeho dopady na lidské zdraví.

Slazení jen přírodně

Velkým tématem letos budou také přírodní sladidla, a je to právě díky výzkumům, které potvrdily, jak úzká je souvislost konzumace umělých sladidel či rafinovaného cukru se vznikem závažných onemocnění. Čekat proto můžeme nejen širší nabídku přírodních sladidel, ale i naše oblíbená jídla a nápoje slazené zdravější formou. A třeba taková fanta s agáve sirupem, proč ne?

Uměle vyrobené maso

Trošku děsivější je laboratorně vyrobené maso, které se stalo horkým kandidátem k diskuzi. Zatímco jedni něco takového vítají, druzí mají pocit, že je to už tak trochu za hranou. V každém případě takový trend dostal zelenou a například výrobce Upside and Eat Just nabídne svým zákazníkům možnost ochutnat uměle vypěstované kuřecí maso s minimálními ekologickými dopady.

K TÉMATU  Slané tyčinky na Silvestr
gastro
Maso budoucnosti pochází z laboratoře.

Nutričně hodnotné těstoviny

Těstoviny jsou nedílnou součástí každé kuchyně, ovšem ví se moc dobře, že klasické bílé těstoviny našemu zdraví i linii příliš nesvědčí. I když je trh plný celozrnných těstovin, výrobci se však rozhodli tuhle dobrotu udělat ještě zdravější a vyrábět ji ze zeleniny, jako třeba z mrkve, květáku či cukety, ale dokonce i ze zelených banánů. Od toho si slibují, že na trh přijde příloha plná živin a mnohem lahodnější chuti. Tohle už zní líp než maso ze zkumavky.

Bezmasé verze pokrmů

Už jsme si zvykli na hamburger či párky bez masa, ovšem letos se proslýchá, že by se portfólio bezmasých verzí klasických pokrmů mělo ještě více rozšiřovat, přičemž nejvíc se bude kouzlit se zeleninou, luštěninami a obilovinami, kromě toho by měla na trh přijít i veganská verze mořských plodů, která bude čistě rostlinná. Taková jídla by se podle všeho měla objevovat ještě častěji v restauracích, než je tomu doposud. Velkým trendem budou ještě přirozeně veganská jídla, která by měla dostat zase o něco víc prostoru než doposud.

snídaně
Bezmasá jídla dostanou větší prostor.

Rostlinné a udržitelné stravování

Food trendy také prozrazují, že převaha rostlinné a udržitelné stravy by měla v letošním roce dosáhnout převahy. Více se proto bude dbát na šetrnou výrobu, pečlivě vybrané suroviny i hledání přívětivějších variant. Od toho si pak svět gastronomie slibuje mnohem vyšší úroveň jídel, než jak je tomu současně.

Pestré kombinování tradičních kuchyní

Každá kuchyně má díky svým tradicím něco do sebe, a svou jedinečnou podobou je tak rozeznatelná i těmi, kteří se nepovažují za gurmány. Letošní rok však bude přát tomu, že se jednotlivé typy kuchyní začnou vzájemně kombinovat a ovlivňovat, čímž by měla vzniknout řada pestrých a chuťově zajímavých jídel. Klasická jídla by tak měla pomalu dostávat nádech exotiky, zatímco ta exotická by mohla mít v sobě špetku té klasiky. Těžko říct, jak tohle dopadne, ale pokud nám nebudou servírovat kung pao s knedlíkem, jsme pro.

K TÉMATU  Body positivity trend je nová černá. Rozlučte se s pocity, které vás dlouho sužovaly

V hlavní roli fermentace

Práce s kvasinkami i houbami je v oblasti gastronomie známá už dlouho. Fermentace je zkrátka technikou, která má své čestné místo téměř každé v kuchyni, a kromě toho, že podporuje výživnost surovin, zlepšuje i chutě jídel. Kromě klasiky v podání probiotických nápojů, koktejlů s kombuchou či miso pastou, se můžeme těšit i na další dobroty, a to nejen v jídle, ale i pití. Pro tento účel by se měla využít Mycorena či Mushlabs. Hojně se však budou používat i houby jako reishi, cordyceps a chaga. Ty by se podle zdrojů měly nacházet v nápojích, čokoládě, granole, ale i ve spojitosti s adaptogeny, jako je CBD či MCT olej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypadá to jako kůže, ale není to kůže. Je to totiž alternativní kůže budoucnosti

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.ktchnrebel.com/foodtrend-report-2023/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
Jak docílit perfektního vzhledu obočí? Pomocí vosku! Video vám ukáže, že s touto pomůckou orámujete svoje obočí tak, že bude vypadat jak z obálky časopisu.
Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
Řeč je v našem životě velmi důležitá. Přece jen si jistě hned po pár větách všimnete, pokud někdo nevyslovuje zcela správně, koktá nebo mu dělá potíže výslovnost některých písmen. Řeč se u nás vyvíjí od útlého dětství a je dobré sledovat, jestli tu nenastávají nějaké potíže. Ty je mnohem snazší řešit okamžitě než později v dospělosti.
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.
Chcete-li si koupit pohodlné a zároveň trendy boty, určitě vsaďte na kožené kousky. Ty mají mnoho předností. Na následujících řádcích si na koženou obuv posvítíme pěkně zblízka. Povíme si jak ji vybrat a i to, s jakými módními doplňky ji kombinovat. Proto pojďte číst dále a nechte se inspirovat společně s námi.

Výběr článků

Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.

Nepřehlédněte

Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Letošní podzim přináší řadu zajímavých vlasových trendů, které spojují eleganci s praktičností. Účesy pro tuto sezónu jsou přizpůsobeny tak, aby odrážely teplé a přirozené barvy podzimu a zároveň se snadno udržovaly. Tento článek vás provede tím nejlepším, co na podzim přichází do módního světa účesů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek