Pondělí , 06. 02. 2023

Vanda

Jak na domácí fermentované limonády? S tibi krystaly se dá kouzlit

Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
tibi
Tibi krystaly jsou malá kolonie zdraví prospěšných kultur.

12. 09. 2022

Co jsou tibi kristaly?

Tibi krystaly jsou malá bílá zrnka, která v sobě ukrývají zdraví prospěšné bakterie jako lactobacillus nebo streptococcus a také kvasinky. Jsou dost podobné tibetské houbě. Tibi se živí cukrem a sladkým ovocem. Fermentací z nich vyrobíte perlivý nápoj, který je u nás i ve světě známý jako vodní kefír. Je neskutečně osvěžující a také zdravý. Příznivě ovlivňuje naši střevní mikroflóru. Ke všemu se dá využít jako základ pro výrobu rostlinného kefíru, případně cideru.

Jak na to?

Máte chuť si vodní kefír vyrobit také? V tom případě čtěte dál.

Na přípravu nápoje budete potřebovat:

  • tibi krystaly
  • skleněnou uzavíratelnou láhev
  • řepný cukr
  • filtrovanou nebo odstátou vodu
  • sušené ovoce – nesířené!
  • plastové nebo dřevěné nádobí
tibi
Vodní kefír seženete jednoduše a pak se můžete pustit do experimentů.

Držte se poměru, že na 100 gramů krystalů budete potřebovat přibližně jeden litr vody. Až budete ale láhev krystaly plnit, nezapomeňte, že hodně rychle rostou a množí se.

Postupujte následovně:

  1. Do litru převařené nebo odstáté kohoutkové vody rozmíchejte tři polévkové lžíce cukru a také pár kousků sušeného ovoce. Můžete použít například rozinky, švestky, datle nebo fíky či například mandarinky. Tak dodáte nápoji ovocnou a výraznější chuť. Nikdy však do nápoje nepřidávejte chemicky ošetřené ovoce, které všechny tělu prospěšné bakterie zahubí.
  2. Tibi krystaly propláchněte v plastovém sítku a přidejte je do vody. Víčko nádoby zakryjte utěrkou nebo kapesníkem a přes hrdlo přetáhněte gumičku. Nechte nápoj zhruba čtyři dny fermentovat. Proces kvašení ale hodně závisí na teplotě, kterou doma máte, poměru krystalů a sladidla. Proto můžete celý proces o jeden den zkrátit nebo například o dva dny prodloužit.

Čím déle budete nápoj fermentovat, tím více bude obsahovat také alkoholu. Ve výsledku by měl být nápoj lehce perlivý a kyselejší. Také si ho můžete podle chuti dosladit nebo naopak naředit vodou. Nápoj bude ještě chutnější, když do něj vymačkáte trochu citrónové šťávy, čerstvé bylinky nebo šťávu z vašeho oblíbeného ovoce.

K TÉMATU  Co je to ta kombucha? Houba rozhodně ne. Čím ještě překvapí?

Sekundární fermentace

Případně můžete nápoj dále fermentovat takzvaně sekundárně. Druhý ferment už probíhá bez přístupu vzduchu, nejlépe ve sklenici nebo láhvi s patentovým uzávěrem, PET lahve na dlouhodobé užívání nejsou to pravé. K vodnímu kefíru přidejte ještě jednu až dvě lžičky cukru. Toto množství platí pro půl litrovou láhev.

tibi
Na druhou fermentaci můžete použít různé ovoce. Nebojte se experimentovat.

Z nápoje přecedíte tibíky (můžete rovnou zadělat na novou limonádu) a přidáte do něj tentokrát už čerstvé ovoce, bylinky, zázvor, ovocnou šťávu…). A opět nechte lahev stát na suchém a stinném místě zhruba dva až tři dny. Nezapomeňte každý den pravidelně povolovat uzávěr a vždy upustit trochu plynu. Ať nemusíte malovat kuchyň.

Mandlový nápoj

Jak jsme zmínili již na začátku, můžete si z tibi krystalů připravit i mandlový kefír. Smíchejte tibi krystaly s cukrem a opět nechte fermentovat alespoň dva až tři dny. Pokud máte chuť například na mandlový kefír, pak postupujte následovně:

  1. Mandle namočte na půl dne do vody, oloupejte je, propláchněte a vhoďte do mixéru.
  2. Zalijte je vodním kefírem a rozmixujte (na 100 g suchých mandlí spotřebujete přibližně půl litru vodního kefíru).
  3. Nápoj přeceďte přes jemné plátýnko a přelijte do sterilizované uzavíratelné nádoby.
  4. Opět nechte kefír fermentovat, tentokrát jen 24 hodin při pokojové teplotě.

Výsledný kefír bude nejspíš cuckovatý, ale nebojte. Stačí ho jen v lahvi protřepat. Skladovat ho můžete v lednici až 1 týden.

Zdravá malinkovka

Kdo by nemiloval malinovku, že? Jenže většina těch, které se prodávají v supermarketech nebo podávají v restauracích, jsou neuvěřitelné sladké a jejich prospěšnost na naše zdraví je velmi diskutabilní. Spíš po ní ztloustnete, než aby vám skutečně k něčemu byla. Na druhou stranu si asi nikdo nedává malinovku, aby byl zdravý. Zkuste si ale připravit kefírovou malinovku, a ta už zdravá rozhodně je.

K TÉMATU  Tomu se říká rytmus v krvi! Do chlapíka s břichem a plnovousem byste to na první pohled neřekly. V taneční soutěži bezkonkurenčně válí!

Budete potřebovat:

  • 50 g tibi krystalů
  • 1 l  vody
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 citrón
  • 2 sušené fíky
  • 1 lžíci sušených malin
  • 1 lžíci mražených malin
  • 1 lžíci čerstvých malin
  • A navrch ještě přidáme 1 čajovou lžičku sušených ibiškových květů

Postup:

  1. V litru vody si opět rozpusťte cukr a přidejte šťávu z půlky citrónu.
  2. Tekutinou přelijte tibi krystaly, přidejte sušené fíky a nádobu uzavřete.
  3. Nechte ji stát na kuchyňské lince přibližně jeden den.
  4. Nápoj přeceďte a přelijte ho do jiné sterilizované nádoby. Přidejte do něj maliny a ibišek. Nyní nechte nápoj fermentovat dvanáct hodin
  5. Následně ho opět přeceďte, vraťte tekutinu do lahve a zase ji nechte dvanáct hodin fermentovat, tentokrát ale v lednici. Tak se vám vytvoří bublinky.

S konzumací vodního kefíru však není nutné to nijak přehánět. Aby byl skutečně zdraví prospěšný, vypijte zhruba 2 dcl každý den. Jste-li na něj již zvyklí, pak můžete klidně zkonzumovat dvojnásobné množství.

Ještě váháte?

Stále ještě váháte nad tím, proč byste měli vodní kefír vyzkoušet i vy? Pak vám přinášíme kompletní seznam všech jeho účinků, které na lidský organismus má:

  • Posiluje imunitu
  • Posiluje kosti
  • Snižuje projevy alergií
  • Léčí kožní problémy
  • Funguje jako prevence proti některým typům rakoviny
  • Podporuje správné trávení
  • Léčí laktózovou intoleranci
  • Podporuje hubnutí

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co je to ta kombucha? Houba rozhodně ne. Čím ještě překvapí?

Čaje jako brána k rituálům i zahnání žízně. Vyznáte se v nich?

Zdroje článku:
www.vegmania.cz, www.jaktak.cz, www.jidlo.cz
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Říká se: „S chlapem špatně, ale bez něj ještě hůř.“ Tohle rčení nezní pro nás, ženy, tedy vůbec optimisticky! Skoro to vypadá, že ať tak nebo tak, máme to úderem plnoletosti prostě spočítaný, jen s tím chlapem bude ta hrůza zvaná život jaksi snesitelnější. V posledních letech si však stále více žen po rozchodu či rozvodu raději zvolí život o samotě. A navzdory tomuto rčení jen kvetou. Proč tomu tak je? Že by přece jen život bez chlapa skýtal také nějaké výhody? Samozřejmě! Tady jsou.
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Docílit toho, aby záhony nebo okenní parapety zely všemi barvami i během zimy, je poněkud složité. Tedy, to si alespoň zahrádkáři a pěstitelé pokojových rostlin myslí. Ve skutečnosti však existují druhy rostlin, které lze pěstovat i během zimy a které dokonce i v chladných ročních obdobích pučí do všech barev duhy. A jednou z nich je brambořík.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  

Nepřehlédněte

Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek