Úterý , 19. 03. 2024

Josef

Lehce pikantní nakládané zelí. Vydrží ve spíži měsíce

Zelí je nenápadná superpotravina. Naši předci se jím živili celou zimu, je bohaté na vitamíny i důležité minerální látky, a tak bychom ho na náš jídelníček měli zařazovat pravidelně.
zelí
Nakládané neboli fermentované zelí je zdrojem živin. (foto: 123RF)

Hlavní hvězda dnešního receptu je tedy jasná – nakládané zelí! Dobře uskladněné vám ve špajzu vydrží dlouhé měsíce.

Ingredience na nakládané zelí

  • 2 kg bílého zelí
  • 1 litr převařené vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • 15 g soli
  • 10 bobkových listů
  • 10 kuliček pepře
  • 3 mrkve
  • 1 palička česneku
  • 1 cibule
  • Kousek křenu
  • Kopr

Kromě toho si nachystejte čtyři vyvařené litrové zavařovací sklenice.

Příprava

Zelí omyjte, očistěte a nechte ho důkladně oschnout. Pak z něj odstraňte svrchní tvrdší listy a zbytek nakrájejte na drobné nudličky. Mrkev oškrábejte a pak ji nastrouhejte na středním lisu struhadla. Jednotlivé stroužky česneku prolisujte. Cibuli nakrájejte najemno. Křen nastrouhejte také najemno a kopr nadrobno nakrájejte. Všechnu zeleninu dejte do velké mísy, zlehka ji prosolte a pořádně promíchejte.

Smíchanou zeleninu nechte chvilku odpočinout a připravte si nálev. Vodu přiveďte k varu a rozmíchejte v ní cukr a zbývající sůl. Pak přidejte bobkové listy a pepř a vařte asi deset minut. Po deseti minutách přilejte olej, který nálev ochladí a stáhněte plamen na nejmenší možný. Snažte se držet teplotu mezi 80 a 95 °C, nálev by se neměl vařit. Pokračujte ještě deset až patnáct minut.

Zeleninovou směs napěchujte do sklenic tak, aby byla každá plná přibližně do tří čtvrtin. Pak každou sklenici doplňte až po okraj horkým nálevem. Sklenice utěsněte víčkem, ujistěte se, že opravdu drží, a pak je obraťte dnem vzhůru. Když sklenice a jejich obsah vychladnou, uskladněte je v chladné místnosti na tmavém místě. Pokud byly sklenice opravdu čisté, vydrží vám nakládané zelí několik měsíců. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přísady kvašené zeleniny. Jak na úspěšnou fermentaci?

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek