Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Italské okénko: Připravte si pravé špagety carbonara

Spaghetti alla Carbonara, tak zní jejich pravý název. Recept na špagety carbonara je jednoduchý na přípravu i na ingredience. Víte, jak tento recept vznikl? A jak ho Italové připravují?
carbonara
Jednoduché, rychlé a hlavně bez smetany!

Historie receptu

Původ pokrmu, jehož název v překladu zní špagety po uhlířsku, lze odvodit z knih receptů a vypadá to, že až do 40. let minulého století neexistují žádné psané recepty na carbonara. Existují však předchůdci, například první kombinace vajec a těstovin pochází z roku 1773, o které se zmiňuje neapolský šéfkuchař Vincenzo Corrado.

Vzhled prvního italského receptu na carbonara, podobného, ale ne shodného s tím, který známe dnes, pochází ze srpna 1954, kdy jej zveřejnil časopis La Cucina Italiana.

Až do 90. let 20. století byly v receptu na carbonara další přísady, jako je víno, smetana, česnek, cibule, petržel, paprika, černý pepř a chilli paprička, které v dnešním receptu chybí. Na smetanu pozor! Pokud byste Italovi řekli, že do těchto špaget přidáváte smetanu, šly by na něj mdloby. Smetana je v pravých italských špagetách carbonara zakázaná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pečená vepřová slanina se dvěma druhy náplně

Italské okénko: Tradiční polévka Minestrone vás zahřeje při chladných dnech

Špagety carbonara

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    balení
    špaget
  • 455
    455
    g
    guanciale
  • 3
    3
    ks
    vejce
  • 50
    50
    g
    parmezánu
  • 50
    50
    g
    sýru pecorino
  • 2
    2
    lžičky
    olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup:

  1. Na středním plamenu na pánvi rozehřejte olivový olej.

  2. Přidejte na kostičky nakrájené guanciale. Vařte za občasného obracení, dokud nebude rovnoměrně hnědé a křupavé, 5 až 10 minut.

  3. Hotové guanciale nechte okapat na papírové utěrce.

  4. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Špagety vařte ve vroucí vodě, občas promíchejte, dokud nezměknou, ale nezpevní se na skus, asi 9 minut. Sceďte a vraťte do hrnce. Necháme vychladnout za občasného míchání asi 5 minut.

  5. Vejce, 1/2 sýra Pecorino Romano, parmezánu a trochu černého pepře rozšlehejte v misce, dokud směs nebude hladká a krémová.

  6. Nalijte vaječnou směs na těstoviny, rychle promíchejte, dokud nejsou krémové a mírně vychladlé.

  7. Vmíchejte guanciale. Navrch dejte zbývající sýry a další čerstvě mletý černý pepř.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
italská kuchyně
20 minut délka vaření
jednoduché recept
italská kuchyně
20 minut délka vaření
Zdroje článku:
https://www.allrecipes.com/recipe/245775/spaghetti-alla-carbonara-the-traditional-italian-recipe/, https://www.italymagazine.com/dual-language/origins-carbonara
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
https://www.allrecipes.com/recipe/245775/spaghetti-alla-carbonara-the-traditional-italian-recipe/, https://www.italymagazine.com/dual-language/origins-carbonara
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek