Pečená vepřová slanina se dvěma druhy náplně. Připravte se na nový rozměr chuti
Pečená vepřová slanina se dvěma druhy nádivek vás doslova pošle do kolen. V tomto receptu budeme pracovat se dvěma druhy náplně a to zelenou, tvořenou především bylinkami, a červenou, jejíž základ tvoří rajčata a paprika.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Za 10 minut v troubě: Zapékané vepřové karé se sýrovým těstíčkem
Pečená vepřová slanina
- 15001500gvepřové slaniny
- sůl a pepř dle chuti
- 11hrstpetržele kadeřavé
- 11hrstpažitky
- 11hrstkopru
- 11hrstbazalky
- 33stroužkyčesneku
- 11lžícemásla
- citron
- 33ksvětších čerstvých rajčat (nebo sušených ve stejném množství)
- 22kskapie
- 11lžícečervené papriky
- 11lžičkapálivé papriky
- 11lžičkaocta
- 11lžičkatřtinového cukru
- 22lžíceolivového oleje
Postup:
Nejdříve si připravíme zelenou nádivku. Petržel, pažitku, kopr a bazalku nasekáme nadrobno a smícháme s prolisovaným česnekem. Polévkovou lžíci másla rozpustíme a přidáme do směsi. Zakápneme citrónovou šťávou a vše dobře promícháme. Odložíme stranou.
Červenou nádivku připravíme tak, že kapie a rajčata společně s kořením, octem a cukrem nasekáme v elektrickém sekáčku nahrubo. Na pánvi si prohřejeme olej a poté přidáme červenou směs. Pánev přikryjeme pokličkou a asi 15 minut podusíme. Poté pánev odkryjeme a asi ještě 5 minut za průběžného míchání vaříme. Poté odstavíme.
Vepřovou slaninu si začistíme. Následně na jedné straně uděláme asi 1 až 2 centimetry hluboké zářezy. Zářezy děláme asi po pěti centimetrech od sebe. Zářezy prosolíme a opepříme a následně naplníme zelenou nádivkou.
Slaninu otočíme zelenou nádivkou dolů. Rovněž druhou stranu slaniny nařežeme stejným způsobem, jako tu první, nicméně zářezy děláme tak, aby nevycházely naproti prvním, ale v jejich mezerách. Tyto zářezy naplníme červenou nádivkou.
Slaninu necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby do sebe mohla vstřebat chuť obou nádivek. Následně slaninu zabalíme do alobalu a položíme do hlubšího plechu. Asi na 20 minut ji prohřejeme v troubě při 160°C. Můžeme podávat. Takto připravená slanina se hodí k čerstvému pečivu nebo nakrájené zelenině jako zpestření večera.