Pátek , 04. 10. 2024

František

Smetanové buchty s citronovou polevou. Vyzkoušíte?

Buchty patří ke specialitám slovanských kuchyní, v západní a jižní Evropě na ně nenarazíte. A pokud ano, jejich původní recepty pochází od Slovanů. Tentokrát pro vás máme trošku netradiční buchty, alespoň z našeho úhlu pohledu. V Rusku a na Ukrajině naopak patří k typickým sladkostem, které pečou babičky vnoučatům.
smetanové buchty
Smetanové buchty se stanou rychle vaším dezertem číslo jedna. (zdroj foto: electropiknik.cz)

Na rozdíl od našich buchet jsou ty východoslovanské bez náplně, a tak jim příchuť dodává citronová poleva. Jejich příprava vám nezabere více než půlhodinku, a to i s pečením. A recept na smetanové buchty sám o sobě je tak jednoduchý, jak jen to jde. Chuť smetanového těsta vás možná malinko zaskočí, ale rychle si zvyknete.

Co budete potřebovat na smetanové buchty

  • 700 g hladké mouky
  • 400 g zakysané smetany
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 5 g jedlé sody
  • 2 vanilkové cukry

Na polevu si nachystejte:

  • šťávu vymačkanou ze dvou čerstvých citronů
  • 100 g moučkového cukru

Příprava

Jedlou sodu pečlivě rozmíchejte ve smetaně, pak přidejte vaječné žloutky a znovu je pečlivě rozmíchejte. Smetanu nechte minutu nebo dvě odpočinou a v mezičase si smíchejte cukr s vanilkovým cukrem. Cukr pak do smetany přidejte. Směs vyšlehejte na nízké otáčky v mixéru a znovu nechte chvilku odpočinout.

Následně do smetany postupně zapracujte mouku tak, aby vzniklo vláčné a hladké těsto, které se nebude trhat. Těsto si vyválejte na válu tak, aby bylo přibližně centimetr tlusté. Z těsta si pomocí hrnku nebo malého talířku vyřízněte kolečka a vyskládejte je na pekáč vyložený papírem na pečení. Buchty nechte péct zhruba čtvrt hodiny při teplotě 180 °C.

Upečené buchty nechte trošku vychladnout, a pak je namočte v citronové polevě. Na té není nic složitého, stačí rozmíchat cukr v citronové šťávě. Polevu na buchtách nechte před konzumací zatuhnout. Buchty můžete servírovat ještě teplé, pak připomínají naše buchtičky se šodó. Podávají se však také za studena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Salko buchty, které nakynou až v troubě. Žádné čekání ani složitá příprava

Sypaný jahodový koláč, jaký jste ještě neochutnali! Jednoduchý a skvělý

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek