Sobota , 27. 04. 2024

Oto

Vynikající recept na jednoduchý koláč s jablky

Máte-li stejně jako my rádi dezerty z jablek a nechcete stále dokola péct štrúdl, vyzkoušejte tento recept na výborný a voňavý jablkový koláč. Jeho příprava je jednoduchá, nezabere mnoho času a vaše blízké potěšíte novým koláčem, který si jistě zamilují.
koláč s jablky
Připravte si vynikající koláč s jablky. (foto: 123RF)

Ingredience na koláč s jablky

Abyste si výborný koláč s jablky podle našeho receptu mohli připravit, budete potřebovat:

  • samozřejmě jablka, a to přibližně 1 kg (doporučujeme použít podle možnosti jablka svěží a kyselejší, která dodají koláči takzvaný říz)
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • 200 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí, podle možností a chuti, a
  • na posypání trochu moučkového cukru.

Postup přípravy

Nejprve je zapotřebí řádně prosít mouku. Ačkoliv totiž koupíte tu nejkvalitnější mouku, může přesto obsahovat drobné nečistoty, které se právě takto odstraní. Navíc se tak do mouky dostane více vzduchu, což usnadní proces pečení. Ano, je to krok navíc, ale věřte, že se vyplatí věnovat mu trochu úsilí a času.

Do prosáté mouky přidejte moučkový cukr a po trochách také změklé máslo. Všechny tyto suroviny zpracujte na pevné těsto, které uložte vychladit do lednice.

Dalším krokem je příprava jablečné náplně. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a na struhadle je nastrouhejte. Do nastrouhaných jablek přidejte lžičku mleté skořice a také ořechy nebo mandle.

Poté z lednice vyndejte ztuhlé těsto a rozdělte ho na dva díly.

Připravte si plech na pečení, který vymažte máslem a vysypejte moukou. Jeden díl těsta rozválejte pomocí válečku, přeneste jej na plech a pomocí prstů jej vtlačte k okrajům plechu a do jeho rohů tak, aby bylo všude přibližně stejně vysoké. Na těsto poté rovnoměrně navrstvěte připravenou jablečnou směs se skořicí a ořechy nebo mandlemi. Na tuto směs položte druhou rozválenou polovinu těsta.

Troubu si předehřejte na 180 °C a koláč pečte po dobu 30 minut.

Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho posypejte prosátým moučkovým cukrem.

Máte hotovo a můžete podávat. Dobrou chuť!

K TÉMATU  Recepty ze šeříku: hitem letošní sezóny je šeříkový sirup. Přidáváme i další skvělé recepty z redakce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jablečný koláč z čokoládového těsta: dezert jako z pohádky

Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek