Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Kávová bábovka, po které se zapráší. Zkuste ji, je výborná!

Vůni a chuť bábovky zná a miluje snad každý už od dětství, bývala to a stále je jedna z nejtypičtějších pečených rodinných dobrot v českých rodinách.
kávová bábovka
Znáte kávovou bábovku? (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Pokud jde o recepty a přísady, je jich nepočítaně, někdo připravuje jednobarevnou bábovku, jiný dvoubarevnou, někdo přidává rozinky, někdo zase kousky čokolády, fantazii se zde meze nekladou. Kávová bábovka tak může být dezertem, který si přizpůsobíte podle svých chutí.

Pokud ale budete souhlasit s tím, že kávová bábovka je ideální k ranní nebo odpolední kávě, proč kávu nepoužít také jaké surovinu k její přípravě?

Potřebné suroviny

Na přípravu této nevšední bábovky budete potřebovat:

  • 290 g hladké mouky
  • 210 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 55 ml oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 210 ml smetany ke šlehání
  • 25 g kakaa
  • 2 lžičky rozpustné kávy, a
  • trochu rumu.

Kávová bábovka a její příprava

Nejprve si připravte pěnu z cukru a vajec, která důkladně vyšlehejte. Do takto připravené pěny přidejte smetanu a olej a jemně promíchejte. Zvlášť smíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva a mouku pak postupně přimíchávejte do tekuté směsi. Až bude mouka úplně vmíchaná, máte těsto hotové.

Nyní si připravte formu na bábovku. Pokud používáte tu po babičce, bude nutno ji dobře vymazat máslem a vysypat strouhankou. Pokud používáte například silikonovou formu, tu je nutno vymazat jen při jejích prvním použitím, pak už to potřeba není.

Do připravené formy nalijte polovinu těsta.

Kávu rozpusťte v malém množství studené vody a přilijte do druhé poloviny těsta spolu s rumem a prosátým kakaem. Těsto dobře promíchejte a nalijte na první polovinu těsta do bábovkové formy.

Bábovku pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, při teplotě 180 °C. Čas je pouze přibližný, záleží na typu a výkonnosti vaší trouby. To, jestli je bábovka upečená, poznáte nejlépe pomocí testu špejlí nebo párátkem. Upečené těsto se na dřevo totiž nepřichytává.

Hotovou bábovku můžete posypat cukrem nebo kakaem, případně ozdobit oblíbenou polevou.

K TÉMATU  Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kakaový dezert se švestkami a vanilkovým krémem. Hotové pohlazení!

Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek