Sobota , 28. 01. 2023

Otýlie

Nadýchaný mléčný dort s borůvkovými povidly

Není dort jako dort. Zatímco někdy je čas připravit dort v podobě knihy, auta nebo dokonce Eiffelovy věže, jindy to zkrátka úplně nevychází. Pokud se i vy nacházíte v časovém presu, zkuste na oslavu ukuchtit dort podle dnešního receptu.
mléčný dort
ilustrační obrázek

O nadýchané těsto se postará nevšedně zakomponované mléko, o skvělou chuť borůvková povidla. Navíc vám na mléčný dort stačí jen běžné suroviny, které určitě budete mít doma po ruce.

TIP: Borůvková povidla můžete nahradit i jinými druhy povidel, dort je skvělý například i s jablečnými nebo švestkovými povidly. Výborný bude i úplně samotný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pro osvěžující mléčný jahodový shake nemusíte do Fast Foodu. Jak ho připravit doma?

Mandlové mléko pro krásu vlasů a pleti

Mléčný dort s borůvkovými povidly

porce
g / porce
Ingredience:
  • 400
    400
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 250
    250
    g
    krystalového cukru
  • 1
    1
    lžička
    vanilkového extraktu
  • 250
    250
    ml
    plnotučného mléka
  • 4
    4
    ks
    vajec M
  • 1
    1
    sáček
    kypřicího prášku
  • 80
    80
    g
    másla
  • 250
    250
    g
    borůvek

Postup:

  1. Celá vejce si rozklepneme do větší misky, přidáme k nim pár kapek vanilky a 150 gramů krystalového cukru. Šleháme, dokud nám nevznikne vaječná pěna.

  2. Do druhé misky si prosejeme pšeničnou mouku a promícháme ji s kypřicím práškem. Sypké ingredience přidáme k vaječné pěně a opatrně promícháme vařečkou.

  3. Do rendlíku si připravíme mléko a nahrubo pokrájené máslo a obě suroviny společně prohřejeme. Těsně předtím, než se začne mléko vařit, odstavíme hrnec z plotny. Necháme chvíli zchladnout, ale ještě zatepla nalijeme mléko s máslem ke zbylým ingrediencím. Šleháme vše společně do hladkého těsta.

  4. Těsto nalijeme do připravené dortové formy. Dort pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle po zapíchnutí do těsta suchá. Mléčný dort odložíme stranou, aby vychladl.

  5. Mezitím si připravíme borůvková povidla. Borůvky vložíme do hrnce a šťouchadlem na brambory je rozmačkáme. Začneme je zahřívat. Pokud používáme zmrzlé borůvky, tak po mírném prohřátí slijeme přebytečnou vodu. Až borůvky pustí šťávu, tak k nim přisypeme krystalový cukr a společně vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme trochu zchladnout.

  6. Dort si po stranách odřízneme od formy. Následně ho podélně rozřízneme a na spodní řez nakapeme trochu mléka. Následně vše důkladně promažeme borůvkovými povidly a přiklopíme vrchní částí. Dort pocukrujeme a můžeme podávat.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek