Vánoční biskupský chlebíček s čokoládovou polevou
Ke snídani vánočku, po obědě zakousnout pár kousků lineckého cukroví a co k odpolední kávě? Dnešní recept může být odpovědí na tuto otázku. Vánoční biskupský chlebíček je plný zdravých oříšků, sladkého kandovaného a sušeného ovoce a čokoládová poleva mu dodává šmrnc. Jeho příprava je snadná a rychlá.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Biskupský chlebíček
- 5050glískových ořechů
- 5050gvlašských ořechů
- 8080gsušených fíků
- 8080gsušených datlí
- 5050gsušených meruněk
- 5050gkandované pomerančové kůry
- 11hrstrozinek
- 22vejce M
- 6060gmásla
- 100100gpolohrubé mouky
- 55gskořice
- 88gjedlé sody
- 11špetkamuškátového oříšku
- 5050gtřtinového cukru
- 11tabulkavysokoprocentní čokolády
Postup:
Žloutky z vajec, máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Poté zašlehejte polohrubou mouku smíchanou s jedlou sodou, muškátovým oříškem a skořicí. Z bílků vypracujte tuhý sníh a ten opatrně vmíchejte do těsta tak, aby bylo vzdušné.
Oba druhy oříšků, fíky, datle, meruňky a pomerančovou kůru nasypte do robotu a nahrubo nasekejte. Směs přidejte do těsta, přisypte rozinky a důkladně promíchejte.
Vymažte si formu na srnčí hřbet nebo na chleba a naplňte ji těstem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 160 °C asi 45 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta ven suchá. Pokud by se chlebíček pekl nerovnoměrně, přikryjte ho alobalem.
Ponechte ho trochu vychladnout a poté biskupský chlebíček vyklopte. Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a chlebíček s ní rovnoměrně polijte. Nechte zatuhnout a poté můžete podávat.