Sobota , 20. 04. 2024

Marcela

Ta nejlepší vánočka s receptem od nás

Receptů na vánočky existuje nepřeberné množství, ale nadpis toho našeho je všeříkající. Pokud celý život bažíte po naprosto dokonalé vánočce, jste tu správně. Základem je pochopitelně máslo, protože v pořádné vánočce ho nemůžete nahradit Herou ani rostlinnými oleji. Pár kapek rumu či rumového aroma jí pak dodá ten správný šmrnc.
vánočka
Vánočka se těší oblibě také v Německu a Rakousku. (foto: daily-ninja.com)

Ingredience

Perfektní vánočka pomocí těchto surovin:

  • 650 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 10 ml rumu nebo pár kapek rumového aroma
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 vejce do těsta a 1 další na potření
  • 50 g v rumu namočených rozinek
  • Nastrouhaná kůra ze středně velkého citronu
  • Špetka soli
  • Špetka mletého muškátového oříšku

Příprava

Začněte přípravou kvásku – v hrnečku nebo misce si smíchejte asi 50 ml teplého mléka s polovinou cukru a s droždím. Kvásek nechte pracovat asi dvacet minut než budete pokračovat. Po uplynutí této doby kvásek zapracujte spolu s vejcem a zbytkem mléka do mouky. Pak do těsta přidejte také zbytek cukru a v mikrovlnce nebo vodní lázni rozpuštěné máslo. Těsto nechte asi čtvrt hodinky odpočívat přehozené utěrkou.

Do odpočatého těsta zapracujte aromatické ingredience – muškátový oříšek, citronovou kůru a rum nebo rumové aroma. Nakonec těsto zlehka prosolte a přidejte do něj v rumu naložené rozinky. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud se vám nepřestane lepit na ruce a na okraje nádoby. Pak jej dejte na hodinu až dvě vykynout.

Vykynuté těsto si rozdělte na devět stejných částí, ze kterých vyválejte dlouhé tenké válečky. Nebojte, vánočka se plete velmi jednoduše – vytvořte z těsta charakteristickým způsobem obyčejné copy. Syrové těsto pak pomocí mašlovačky potřete zlehka prosoleným vejcem. Hotové těsto můžete posypat strouhanými mandlemi nebo rozinkami. Dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C, hotová bude asi za 45 minut. No a vánočka je na stole!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečené vánoční cukroví. Rychlé, a přitom tak lahodné!

Skvělá a jednoduchá alternativa k bábovce. Vyzkoušíte ji?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek