Úterý , 04. 10. 2022

František

Univerzální ovocný koláč s esencí letní zahrady

Tento recept přijde k duhu každému, komu na zahradě rostou ovocné stromy, ale i tomu, kdo má zkrátka jen moc rád ovoce. Můžete si ho totiž snadno přizpůsobit ovoci, které máte zrovna po ruce. Tvarohovo vanilková náplň i lehounké piškotové těsto se totiž hodí prakticky ke všemu, co v Česku běžně roste.
koláč
Použijte jaké ovoce chcete, ale s meruňkami je nejlepší! (foto: 123RF)

Ovšem úplně nejlepší, nejen za nás, ale i ozkoušené strávníky, je tento univerzální ovocný koláč s meruňkami. Tuhle variantu vám proto můžeme směle doporučit jako tu hlavní.

Ingredience na univerzální ovocný koláč

Korpus:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 4 vaječné žloutky
  • 1 balení prášku do pečiva

Náplň:

  • 1 kg čerstvého ovoce (meruněk, broskví, špendlíků nebo třeba jablek)
  • 400 g plnotučného tvarohu
  • 2 balení vanilkového cukru

Zdobení:

  • 80 g cukru krystal
  • 4 vaječné bílky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Špetka soli

Příprava

Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky budou potřeba později, žloutky rovnou zpracujete. Do žloutků vmíchejte cukr a změklé máslo. Směs vyšlehejte do pěny a po částech do ní zapracovávejte mléko. To je dobré nechat nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Nakonec do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva a nechte ho několik minut zpracovávat kuchyňským robotem.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a pak do něj těsto přelijte a navrstvěte ho tak, aby bylo pokud možno rovnoměrné. Na těsto vyskládejte očištěné a omyté ovoce. To je dobré po omytí nechat uschnout nebo jemně osušit papírovou utěrkou. Pokud máte ovoce se silnější slupkou, třeba jablka, je lepší jej také oloupat.

Na ovoce přijde tvaroh vyšlehaný s vanilkovými cukry. Nožem ho vytvarujte tak, aby byl rovnoměrně rozmístěný, ale nezasahoval až úplně do krajů. Tvaroh dozdobte našlehaným vaječným sněhem z bílků, cukru, vanilkového cukru a špetky soli. Hotový koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, upečený bude asi za 20-30 minut, podle velikosti vašeho pekáče. Podávejte vystydnutý a dozdobený skořicovým nebo vanilkovým cukrem. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ovocný dezert s pudinkem, který si doslova zamilujete!

K TÉMATU  Vanilkový koláč s krémem ze zakysané smetany. Výborná volba ke kávě

Rychlý ovocný dort: to pravé letní mlsání

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek