Tradiční italské biscotti: Dáte si je ke kávě nebo raději k vínu?
Zatímco české domácnosti většinou v prosinci provoní stálice adventní scény, jako jsou vanilkové rohlíčky nebo linecké, v těch italských jsou to sušenky biscotti. Jsou opravdu hodně křupavé, a tedy i značně suché, neboť se pečou hned nadvakrát. V Itálii se pak zpravidla křoupou při sklence vína, do kterého se namáčejí. A co vy? Vyzkoušíte tyto sušenky s vínem nebo radši s horkou čokoládou?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Italské okénko: Domácí houbové ravioli jako od Itala
Babiččiny ledovky: Udělejte si Vánoce ještě sladší s třípatrovým cukrovím
Italské biscotti
- 350350gpšeničné hladké mouky
- 1010gkypřicího prášku
- 33vejce M
- 11lžičkaskořice
- 11sáčekvanilkového cukru
- 11špetkamletého muškátového oříšku
- 22lžícebrandy
- 22lžícemedu
- 5050gmásla
- 200200gtřtinového cukru
- 22hrstiloupaných mandlí
- 11hrstlískových oříšků
- 11lžícepomerančové kůry
- 11lžičkacitronové kůry
Postup:
Povolené máslo vyšlehejte s vejci do pěny. Přidejte med a brandy, a ještě jednou vše prošlehejte.
Ve větší misce si promíchejte sypké ingredience – tedy pšeničnou mouku, prášek do pečiva, skořici, vanilkový cukr, muškátový oříšek a třtinový cukr. Do mísy přidejte prošlehaná vejce a pomalu promíchávejte. Jakmile se ingredience začnou spojovat, začněte těsto zpracovávat ručně.
Do pružného a nelepivého těsta přidejte mandle, oříšky a obě ovocné kůry. Společně prohněťte, aby se vše dobře promíchalo.
Troubu si rozehřejte na 170 °C. Vypracované těsto rozdělte na čtyři díly a z každého vytvarujte přibližně 20 cm dlouhý váleček. Válečky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 25 minut. Válečky by měly být po uplynutí této doby již trochu zpevněné, ale stále ještě světlé.
Válečky vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout. Teplé, ale nikoliv horké válečky nakrájejte na tlustší kolečka, která rovnou pokládejte vedle sebe zpět na pečicí papír. Teplotu v troubě snižte na 140 °C a sušenky v ní dopékejte dalších 15 minut, dokud nejsou dozlatova.
Biscotti nechte vychladnout na mřížce a skladujte je ve skleněné dóze. Takto vám vydrží i tři týdny.