Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Tradiční italské biscotti: Dáte si je ke kávě nebo raději k vínu?

Biscotti nebo též cantuccini jsou velmi křupavé sušenky, pocházející z italského města Prato. Zkuste si je upéct i vy a udělejte si doma světové Vánoce.
biscotti
ilustrační obrázek

Zatímco české domácnosti většinou v prosinci provoní stálice adventní scény, jako jsou vanilkové rohlíčky nebo linecké, v těch italských jsou to sušenky biscotti. Jsou opravdu hodně křupavé, a tedy i značně suché, neboť se pečou hned nadvakrát. V Itálii se pak zpravidla křoupou při sklence vína, do kterého se namáčejí. A co vy? Vyzkoušíte tyto sušenky s vínem nebo radši s horkou čokoládou?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Italské okénko: Domácí houbové ravioli jako od Itala

Babiččiny ledovky: Udělejte si Vánoce ještě sladší s třípatrovým cukrovím

Italské biscotti

porce
g / porce
Ingredience:
  • 350
    350
    g
    pšeničné hladké mouky
  • 10
    10
    g
    kypřicího prášku
  • 3
    3
    vejce M
  • 1
    1
    lžička
    skořice
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 1
    1
    špetka
    mletého muškátového oříšku
  • 2
    2
    lžíce
    brandy
  • 2
    2
    lžíce
    medu
  • 50
    50
    g
    másla
  • 200
    200
    g
    třtinového cukru
  • 2
    2
    hrsti
    loupaných mandlí
  • 1
    1
    hrst
    lískových oříšků
  • 1
    1
    lžíce
    pomerančové kůry
  • 1
    1
    lžička
    citronové kůry

Postup:

  1. Povolené máslo vyšlehejte s vejci do pěny. Přidejte med a brandy, a ještě jednou vše prošlehejte.

  2. Ve větší misce si promíchejte sypké ingredience – tedy pšeničnou mouku, prášek do pečiva, skořici, vanilkový cukr, muškátový oříšek a třtinový cukr. Do mísy přidejte prošlehaná vejce a pomalu promíchávejte. Jakmile se ingredience začnou spojovat, začněte těsto zpracovávat ručně.

  3. Do pružného a nelepivého těsta přidejte mandle, oříšky a obě ovocné kůry. Společně prohněťte, aby se vše dobře promíchalo.

  4. Troubu si rozehřejte na 170 °C. Vypracované těsto rozdělte na čtyři díly a z každého vytvarujte přibližně 20 cm dlouhý váleček. Válečky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 25 minut. Válečky by měly být po uplynutí této doby již trochu zpevněné, ale stále ještě světlé.

  5. Válečky vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout. Teplé, ale nikoliv horké válečky nakrájejte na tlustší kolečka, která rovnou pokládejte vedle sebe zpět na pečicí papír. Teplotu v troubě snižte na 140 °C a sušenky v ní dopékejte dalších 15 minut, dokud nejsou dozlatova.

  6. Biscotti nechte vychladnout na mřížce a skladujte je ve skleněné dóze. Takto vám vydrží i tři týdny.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
italská kuchyně
jednoduché recept
italská kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek