Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Z jednoho pekáče: Poctivé masové kuličky se sýrem

Masové kuličky patří mezi oblíbená dětská jídla. Nedělají však radost jen malým, ale také dospělým. Rozhodně to je i případ našeho dnešního receptu.
masové kuličky se sýrem
Masové kuličky jsou vděčné jídlo. Dají se připravit na milion způsobů.

Milujete mleté maso a sýry? A co víc, milujete jídla, která jsou z jednoho hrnce, pánve či kastrolu? My také, takže pro vás přesně takový recept máme. Masové kuličky se sýrem se navíc pečou dohromady i s přílohou z brambor. O to jednodušší máte práci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Oběd nebo večeře z jednoho pekáče: Fantastické masové kuličky s bramborami a zakysanou smetanou!

Rychlý, levný a zdravý oběd? Vyzkoušejte cuketové placky. Pozor, tentokrát nic pro vegetariány

Masové kuličky se sýrem

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    kg
    přílohových brambor
  • 600
    600
    g
    mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 400
    400
    ml
    vody
  • 250
    250
    g
    strouhaného čedaru
  • 80
    80
    ml
    rajského protlaku
  • 50
    50
    g
    másla nebo sádla
  • 40
    40
    g
    strouhanky
  • 30
    30
    ml
    olivového oleje
  • 3
    3
    stroužky
    česneku
  • 2
    2
    ks
    vejce
  • jarní cibulka nebo pažitka
  • 1
    1
    lžička
    koření (petržel, sladká paprika, tymián)
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Postup:

  1. Brambory si omyjte, očistěte a i se slupkou je uvařte tak, aby byly lehce nedovařené. Hotové brambory slijte a nechte je vystydnout.

  2. V mezičase si ve velké misce do prosoleného masa zapracujte všechno koření, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli a pasírovaný česnek. Obě vejce rozklepněte do misky, vidličkou je našlehejte, přisolte a pak je zapracujte do masové směsi. Nakonec přidejte i olej a ze směsi vytvarujte kuličky o velikosti pingpongových míčků.

  3. Vystydlé brambory rozmačkejte na kaši. Můžete je předtím oloupat, ale není to nutné. V bramborové slupce jsou navíc ty nejlepší živiny. Rozmačkané brambory přisolte a zapracujte do nich rozpuštěné máslo nebo sádlo. Přidejte špetku muškátového oříšku a najemno nasekanou jarní cibulku nebo pažitku. Nakonec z bramborové hmoty vypracujte stejné kuličky jako z masové směsi.

  4. Rajčatový protlak rozmíchejte ve vodě. Můžete přidat i trochu pálivé papriky, pokud máte rádi ostrá jídla. Kuličky vyskládejte jednu vedle druhé do olejem vymazané zapékací mísy a přelijte rajským protlakem.

  5. Zapékací mísu dejte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po dvaceti minutách kuličky zasypte strouhaným sýrem a vraťte je do trouby. Stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20 minut. Servírujte se zeleninovou oblohou.

4.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
vlastní recept
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
vlastní recept
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek