Středa , 16. 10. 2024

Havel

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Zatímco ještě před pár měsíci v naší kuchyni vládly lehká a osvěžující jídla, nyní spolu s podzimem přichází ten správný čas dopřát všem pokrmům o něco jinou tvář. A s čím jiným čarovat v kuchyni, než právě s typicky podzimními potravinami, které nejenže zahřejí, ale doslova potěší vaše chuťové pohárky. Inspirujte se!
podzimní recepty
Podzim na vaše stoly. (foto: 123RF)

Styl stravování se v návaznosti na jednotlivá roční období poněkud mění. Zatímco v parných letních dnech je výzvou nachystat lehká jídla s osvěžujícím efektem, která náš organismus dostatečně ochladí, na podzim a v zimě usilujeme spíše o to, aby jídla byla dostatečně hřejivá a dopřála tělu dostatek energie. Jaké podzimní recepty vyzkoušíte nejdříve?

Spolu s chladnými dny proto není od věci začít více pracovat s kořením, dopřát si tu a tam nějakou pikantní lahůdku a také mimo jiné pracovat s typickými potravinami pro dané období. Mrkněte na pravou podzimní inspiraci.

Na jaké potraviny během podzimu nezapomínat?

Podzimní recepty či jídelníček by měly být bohaté zejména na vařené obilniny, jáhly a pohanku, kroupy, stejně tak rýži, luštěniny a ořechy. Velmi důležitý je také dostatečný příjem masa, ideálně pak z krůty, králíka, husy nebo zvěřiny.

Chybět by ale neměla také zelenina, nejlépe vařená nebo dušená. Za jedničku v rámci podzimního jídelníčku se nepochybně považuje dýně, červená řepa, cuketa, kedlubny, ředkev, zelí, kapusta, česnek, cibule, brambory a houby. Co se týče ovoce, jasnou volbou jsou podzimní jablka, švestky a hrušky. A protože koření a bylinky jsou cestou k dokonale vyladěnému jídlu, na podzim nezapomínejte na skořici, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, chilli, sladkou a pálivou papriku, pepř, nové koření nebo třeba bobkový list.

Cuketový perník s ořechy

  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce pikantní marmelády
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 kypřící prášek do perníku

Postup: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Následně těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C pečeme asi 20 minut. Hotový perník potřeme pikantní marmeládou a lehce polijeme rozpuštěnou čokoládou. 

cuketový perník podzimní recepty
Zbyly vám nějaké cukety? Vyzkoušejte cuketový perník! (foto: 123RF)

Kedlubnovo-kapustový guláš patří mezi oblíbené podzimní recepty

  • 1 hlávka střední kapusty
  • 2 větší bílé kedlubny
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 klobásy 
  • 4 brambory (na kostky)
  • 4 stroužky česneku
  • hladká mouka
  • červená paprika
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • chilli
K TÉMATU  Levná a chutná večeře: Falešný řízek se zelím

Postup: Kapustu spolu s kedlubnou, brambory i cibulí nakrájíme na menší kousky. Kapustu, kedlubnu i brambory následně zalijeme vodou, okořeníme a necháme vařit do poloměkka. Mezitím usmažíme na sádle cibuli, přidáme papriku a mouku. Připravenou jíšku přidáme do vařené směsi a následně dovaříme do měkka.

Ke konci přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, přimícháme utřený česnek a doladíme podle chuti. Podáváme s měkkým chlebem. 

kapustový guláš
Guláš nemusí být jenom z kapusty. (Foto: 123RF)

Podzimní hrstková polévka

Budeme potřebovat:

  • 200 g květáku
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • 100 g kapusty
  • 150 g čerstvých hub
  • 2 lžíce celerové natě
  • 3 stroužky česneku
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl a pepř

Postup: V hrnci rozpustíme máslo i olej, přisypeme nakrájenou zeleninu a orestujeme. Po chvilce přidáme houby a za občasného míchání opět restujeme. Následně přisypeme mouku, lehce osmažíme a zajileme vývarem. Necháme dusit až do doby, než houby úplně změknou. Těsně před uvařením přidáme celerovou nať a dochutíme solí, pepřem i česnekem. 

hrstková polévka
Hrstková polévka na zahřátí. (Foto: 123RF)

Lahodný dýňový koláč

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 1 lžička citrónové kůry
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • Sůl

Na náplň:

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 2 vejce
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup: Nejprve dáme asi na 10-20 minut vařit na kostky nakrájenou dýni. Po změknutí sundáme z plotny, vylijeme zbývající vodu a necháme kostky dýně vychladnout. Mezitím si ze ve všech surovin na těsto zpracujeme hladké a pevné těsto, které poté rovnoměrně rozválíme na připravený plech nebo dortovou formu vyloženou pečícím papírem.

Následně po vychladnutí zpracujeme náplň – pečlivě rozmixujeme dýni do hladka a následně promixujeme i s ostatními surovinami. Jakmile máme náplň hotovou, opatrně ji přelijeme na těsto. Koláč necháváme péct asi 40 minut při teplotě 180v°C. Dle chuti jej po vychladnutí můžeme ozdobit šlehačkou a posypat vlašskými ořechy. 

podzimní dýně
Z dýně jsou báječné koláče. Vyzkoušejte tento náš. (foto: 123RF)

Zvěřina na červeném víně

Budeme potřebovat:

  • 1 kg srnčího nebo dančího masa z kýty nebo plecka
  • 2 ks nahrubo nakrájené mrkve
  • 4 ks nahrubo nakrájeného tuřínu nebo pastináku
  • 2 ks nahrubo nakrájené cibule
  • 3 ks řapíkatého celeru
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 450 ml suchého červeného vína
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce šípkové zavařeniny
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Sůl, pepř
K TÉMATU  Šumivé Prosecco s chutí granátového jablka

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém hrnci rozehřejte olej i máslo a osmažte veškerou zeleninu dozlatova. Poté vsypte česnek a ještě chvilku smažte. Zeleninu posléze vyberte stranou. Následně nakrájejte maso, které promíchejte v prosolené a propepřené mouce. Opět vezměte kastrol, přidejte do něj opět trochu oleje a másla a osmažte jednotlivé kousky masa do té doby, než se krásně zatáhnou.

Maso po chvilce vyndejte a přidejte k zelenině. Do výpeku v hrnci poté přidejte zavařeninu a víno a odvařte všechny výpečky. Pak vlijte vývar, přisypte ostatní koření a znovu přidejte maso i se zeleninou. Směs ochuťte dle potřeby a přiveďte do varu.

Po krátké době přesuňte hrnec do trouby a nechte pozvolna maso dusit asi hodinu až hodinu a půl, dokud nebude maso krásně křehké. Pokud však maso pustí během pečení hodně šťávy, nechte ji posléze mírně zredukovat. 

zvěřina
Jste milovníkem masa? Pak musíte vyzkoušet tento recept! (foto: 123RF)

Jaké podzimní recepty se stanou vašimi oblíbenými?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí

Sladká podzimní pochoutka. Už jste zkusily dýňový cheesecake? Máme pro vás skvělý a jednoduchý recept k víkendové pohodě!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek