5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky
![podzimní recepty](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/podzimni-recepty.jpg)
Styl stravování se v návaznosti na jednotlivá roční období poněkud mění. Zatímco v parných letních dnech je výzvou nachystat lehká jídla s osvěžujícím efektem, která náš organismus dostatečně ochladí, na podzim a v zimě usilujeme spíše o to, aby jídla byla dostatečně hřejivá a dopřála tělu dostatek energie. Jaké podzimní recepty vyzkoušíte nejdříve?
Spolu s chladnými dny proto není od věci začít více pracovat s kořením, dopřát si tu a tam nějakou pikantní lahůdku a také mimo jiné pracovat s typickými potravinami pro dané období. Mrkněte na pravou podzimní inspiraci.
Na jaké potraviny během podzimu nezapomínat?
Podzimní recepty či jídelníček by měly být bohaté zejména na vařené obilniny, jáhly a pohanku, kroupy, stejně tak rýži, luštěniny a ořechy. Velmi důležitý je také dostatečný příjem masa, ideálně pak z krůty, králíka, husy nebo zvěřiny.
Chybět by ale neměla také zelenina, nejlépe vařená nebo dušená. Za jedničku v rámci podzimního jídelníčku se nepochybně považuje dýně, červená řepa, cuketa, kedlubny, ředkev, zelí, kapusta, česnek, cibule, brambory a houby. Co se týče ovoce, jasnou volbou jsou podzimní jablka, švestky a hrušky. A protože koření a bylinky jsou cestou k dokonale vyladěnému jídlu, na podzim nezapomínejte na skořici, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, chilli, sladkou a pálivou papriku, pepř, nové koření nebo třeba bobkový list.
Cuketový perník s ořechy
- 1 lžička perníkového koření
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce pikantní marmelády
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 1 kypřící prášek do perníku
Postup: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Následně těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C pečeme asi 20 minut. Hotový perník potřeme pikantní marmeládou a lehce polijeme rozpuštěnou čokoládou.
![cuketový perník podzimní recepty](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/cuketovy-pernik-podzimni-recepty.jpg)
Kedlubnovo-kapustový guláš patří mezi oblíbené podzimní recepty
- 1 hlávka střední kapusty
- 2 větší bílé kedlubny
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 klobásy
- 4 brambory (na kostky)
- 4 stroužky česneku
- hladká mouka
- červená paprika
- kmín
- sůl
- pepř
- chilli
Postup: Kapustu spolu s kedlubnou, brambory i cibulí nakrájíme na menší kousky. Kapustu, kedlubnu i brambory následně zalijeme vodou, okořeníme a necháme vařit do poloměkka. Mezitím usmažíme na sádle cibuli, přidáme papriku a mouku. Připravenou jíšku přidáme do vařené směsi a následně dovaříme do měkka.
Ke konci přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, přimícháme utřený česnek a doladíme podle chuti. Podáváme s měkkým chlebem.
![kapustový guláš](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/kapustovy-gulas.jpg)
Podzimní hrstková polévka
Budeme potřebovat:
- 200 g květáku
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 50 g petržele
- 100 g kapusty
- 150 g čerstvých hub
- 2 lžíce celerové natě
- 3 stroužky česneku
- 2 litry zeleninového vývaru
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř
Postup: V hrnci rozpustíme máslo i olej, přisypeme nakrájenou zeleninu a orestujeme. Po chvilce přidáme houby a za občasného míchání opět restujeme. Následně přisypeme mouku, lehce osmažíme a zajileme vývarem. Necháme dusit až do doby, než houby úplně změknou. Těsně před uvařením přidáme celerovou nať a dochutíme solí, pepřem i česnekem.
![hrstková polévka](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/hrstkova-polevka.jpg)
Lahodný dýňový koláč
Budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 20 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 125 g másla
- 1 lžička citrónové kůry
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Sůl
Na náplň:
- 400 g dýně Hokkaido
- 2 vejce
- 4 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup: Nejprve dáme asi na 10-20 minut vařit na kostky nakrájenou dýni. Po změknutí sundáme z plotny, vylijeme zbývající vodu a necháme kostky dýně vychladnout. Mezitím si ze ve všech surovin na těsto zpracujeme hladké a pevné těsto, které poté rovnoměrně rozválíme na připravený plech nebo dortovou formu vyloženou pečícím papírem.
Následně po vychladnutí zpracujeme náplň – pečlivě rozmixujeme dýni do hladka a následně promixujeme i s ostatními surovinami. Jakmile máme náplň hotovou, opatrně ji přelijeme na těsto. Koláč necháváme péct asi 40 minut při teplotě 180v°C. Dle chuti jej po vychladnutí můžeme ozdobit šlehačkou a posypat vlašskými ořechy.
![podzimní dýně](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/podzimni-dyne.jpg)
Zvěřina na červeném víně
Budeme potřebovat:
- 1 kg srnčího nebo dančího masa z kýty nebo plecka
- 2 ks nahrubo nakrájené mrkve
- 4 ks nahrubo nakrájeného tuřínu nebo pastináku
- 2 ks nahrubo nakrájené cibule
- 3 ks řapíkatého celeru
- 450 ml hovězího vývaru
- 450 ml suchého červeného vína
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 lžíce šípkové zavařeniny
- 5 lžic hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej
- Máslo
- Sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém hrnci rozehřejte olej i máslo a osmažte veškerou zeleninu dozlatova. Poté vsypte česnek a ještě chvilku smažte. Zeleninu posléze vyberte stranou. Následně nakrájejte maso, které promíchejte v prosolené a propepřené mouce. Opět vezměte kastrol, přidejte do něj opět trochu oleje a másla a osmažte jednotlivé kousky masa do té doby, než se krásně zatáhnou.
Maso po chvilce vyndejte a přidejte k zelenině. Do výpeku v hrnci poté přidejte zavařeninu a víno a odvařte všechny výpečky. Pak vlijte vývar, přisypte ostatní koření a znovu přidejte maso i se zeleninou. Směs ochuťte dle potřeby a přiveďte do varu.
Po krátké době přesuňte hrnec do trouby a nechte pozvolna maso dusit asi hodinu až hodinu a půl, dokud nebude maso krásně křehké. Pokud však maso pustí během pečení hodně šťávy, nechte ji posléze mírně zredukovat.
![zvěřina](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/zverina.jpg)
Jaké podzimní recepty se stanou vašimi oblíbenými?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí