Vegetariánské zelné závitky se třemi druhy sýrů
Zelí obsahuje vysoké procento zdraví prospěšných látek, je dobře stravitelné a umí zasytit. Celkem často ale bývá podceňováno a bývá mu přisuzována vedlejší role na domácím menu. Dnešní recept na vegetariánské zelné závitky vám ale ukáže, že i zelí může zazářit samo o sobě – uvidíte, že si na něm pochutnají i vaše děti.
TIP: Vzhledem k tomu, že vskutku nastal „zelný“ čas, je velmi snadné zajistit si ho v bio kvalitě přímo od zelináře. Porozhlédněte se po svém okolí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Zelné závitky
- 2020kszelných listů
- 100100g45% eidamu
- 100100gčedaru
- 11lžičkaoregana
- 22ksvajec M
- sůl a pepř
- 11lžícemásla
Postup:
Listy salátu vložíme do většího hrnce a se špetkou soli vaříme asi 10 minut. Lupení by mělo být měkké, aby se s ním dalo pracovat, ale ne rozvařené. Odložíme ho na papírovou utěrku a necháme oschnout a vychladnout.
V menší misce si smícháme nahrubo nastrouhaný eidam, mozzarellu a čedar s celými vejci, pepřem, oreganem a solí. Vždy dáme dva listy zelí přes sebe a do jejich středu dáváme 1 až 2 polévkové lžíce sýrové nádivky. List zabalíme tak, že zleva a zprava přehneme okraje přes nádivku a směrem od sebe poté zavinutím vytvoříme pevný kokon. Pokud by vám list nedržel zabalený, použijte na zpevnění párátka.
Zabalené zelné závitky odkládáme na menší plech vyložený pečicím papírem. Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě a pírkem jím potřeme každý list. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 10 minut. Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.