Domů » Recepty » Sladká jídla » Plněné rohlíčky z lahodného šlehačkového těsta
Dezerty Recepty Sladká jídla

Plněné rohlíčky z lahodného šlehačkového těsta

plněné rohlíčky
Pochutnejte si na této dobrotě! (Foto: ezy.cz)
I když jsou v nadpise rohlíčky, výsledné pečivo spíše připomíná šátečky, které koupíte v každé lepší pekárně. Ale rovnoměrný obdélníkový tvar je snazší na přípravu i na upečení, a tak zůstaneme u rohlíčků. Ty naše jsou navíc velmi variabilní, namísto vanilkového krému z našeho receptu můžete jako náplň použít také povidla, mák, nebo různé marmeládové směsi s kousky ovoce. Fantazii se v tomto ohledu meze rozhodně nekladou. A nebojte se, příprava je snazší, než by se mohlo zdát.

Ingredience na plněné rohlíčky

Na těsto na plněné rohlíčky budete potřebovat:

  • 800 g hladké mouky
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 10 g soli
  • 10 ml převařené teplé vody
  • 6 vajec

Na náplň si připravte například:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 g másla
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 balení vanilkového pudinku

Při potírání rohlíčků během pečení se neobejdete bez:

  • 2 vaječných žloutků
  • 20 ml plnotučného mléka
  • Špetka soli

Příprava

Pekařské droždí si rozmíchejte v teplé vodě spolu s cukrem tak, aby vznikla hustá pasta. Tu dejte na chvilku stranou a ve velké míse zadělejte na těsto. Do mouky přidejte smetanu, kousky změklého másla, zbytek moučkového cukru a všechna vejce. Těsto důkladně zpracujte a přidejte do něj pastu z droždí. Opět vše pořádně zapracujte a těsto přisolte.

Hotové těsto by mělo držet pohromadě a nelepit se – ani na vaše ruce, ani na stěnu mísy. Těsto dejte na dvě až tři hodiny kynout někam do tepla.

Z vykynutého těsta si udělejte 15 stejně velkých kuliček a ty nechte na vále přehozené čistou utěrkou asi čtvrt hodinky odpočinout. V mezičase si připravte náplň, kterou je v našem případě vanilkový krém. Mléko si na mírném plamenu zahřejte a ještě než začne vřít, rozmíchejte v něm pudink a cukr s vanilkovým cukrem.

Za stálého míchání uvařte pudink, stáhněte jej z plotny a nechte chladnou. Po minutě nebo dvou do pudinku dobře rozmíchejte máslo. Krém nechejte dál chladnout a vraťte se k těstu.

Pak jednotlivé kuličky vyválejte do placky obdélníkového tvaru. Na polovinu každého obdélníku dejte asi dvě lžičky pudinku, který pak na této polovině jemně rozetřete. Druhou polovinou obdélníku tu namazanou překlopte. Horní část rohlíčku jemně nařízněte osmi až deseti řezy tenkými řezy.

Následuje pečení

Připravené rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi nimi byly dostatečné rozestupy a nechte je chvilku odpočinout.

Odpočaté rohlíčky dejte do trouby předehřáté na 160 °C. Během pečení je pravidelně pomazávejte mlékem rozmíchaným spolu se špetkou soli ve vaječných žloutcích. Rohlíčky budou opečené zhruba za 30 minut, během této doby byste je měla pomazat třikrát nebo čtyřikrát, aby získaly krásnou barvu.

Podávat je můžete teplé i vystydlé, nejlépe dozdobené moučkovým cukrem. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečené banánové řezy s vanilkovým krémem a kokosem

Rohlíčky s punčovým krémem pro dochucení Vánoc