Domů » Recepty » Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce

tvarohový dezert
Tvaroh s rozinkami - to je kombinace, kterou si zamilujete. (zdroj foto: www.ezy.cz)
Ne, nadpis rozhodně nepřehání. Pokud hledáte perfektní dezert bez čokolády, zkuste tento tvarohový. Skvěle se hodí ke kávě i čaji, ale také jako zákusek po nedělním rodinném obědě. Zaručeně s ním uděláte dojem i na tu nejpřísnější tchyni. A přitom není zbytečně pracný, s trochou šikovnosti budete mít za chvilku hotovo.

Ingredience na tvarohový dezert

Na korpus na tvarohový dezert si připravte tyto ingredience:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na tvarohovou náplň budete potřebovat:

  • 1 kg jemného plnotučného tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g rozinek
  • 25 ml zakysané smetany
  • 3 vaječné žloutky
  • Kůru z jednoho středně velkého citronu

Příprava

Ještě než vůbec začnete, naložte si rozinky do teplé vody, nejlépe převařené, aby v ní nebyl chlor. V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku prosejte s práškem do pečiva, přidejte obě vejce a změklé máslo a celou hmotu pořádně zpracujte.

Nakonec do těsta zapracujte také cukr. Hotové těsto si rozdělte na dvě poloviny. První si rozválejte a navrstvěte ji na plech vyložený pečicím papírem. Druhou zatím odložte stranou.

Nyní je čas připravit si náplň. Dobře omytý citron zbavte kůry a nastrouhejte si ji najemno. Tvaroh si utřete spolu cukrem a postupně do něj přidejte všechny tři žloutky. Do tvarohu přidejte nastrouhanou citronovou kůru a také rozinky, které je dobré nejprve nechat osušit. Rozinky by ve vodě měly nabobtnat. Tvarohovou směs i s rozinkami rovnoměrně rozetřete na těsto.

Druhou polovinu těsta také rozválejte tak, aby bylo zhruba půl centimetru vysoké. Pak z něj nařezejte asi centimetr široké proužky, které křížem vyskládejte na tvarohovou vrstvu. Mřížku z těsta zlehka potřete zakysanou smetanou. Zákusek dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Hotový bude přibližně za 30 minut. Podávejte ještě teplý, můžete jej dozdobit šlehačkou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tvarohová bublanina s jahodami. Přinášíme recept, který si oblíbíte

Když se tvaroh a jablka spojí. Připravte si výborný koláč!