Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Makový koláč, který strčí do kapsy všechny makovce

Česká republika je země zaslíbená, pokud jde o mák. Milujeme makovce, makové buchty, záviny i koláče. A dnes pro vás máme recept na koláč, který strčí do kapsy všechny ostatní. Mák je smíchaný s jednou speciální ingrediencí, která skvěle podtrhne jeho přirozenou chuť i vůni. Ano, mascarpone dodá tomuto makovému koláči to, co všem jeho konkurentům chybí. Dejte mu šanci a uvidíte, že už nebudete chtít žádný jiný makovec.
mák
Právě mascarpone v náplni dodá koláči jedinečnou krémovost.

Koláč můžete ještě před pečením přizdobit drobenkou, skvělý je ale i bez ní. Pokud si však chcete dopřát opravdu skvělý chuťový zážitek, můžete cukr v náplni nahradit medem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makový a ořechový závin jako od babičky

Speciální tvarohovo makový koláč pro mlsné jazýčky

Ingredience na makový koláč

porce
g / porce
Těsto:
  • 200
    200
    g
    hladké mouky
  • 100
    100
    g
    másla nebo Hery
  • 80
    80
    g
    moučkového cukru
  • špetka soli
Maková náplň:
  • 400
    400
    ml
    plnotučného mléka
  • 150
    150
    g
    mascarpone
  • 150
    150
    g
    mletého máku
  • 100
    100
    g
    moučkového cukru
  • 100
    100
    g
    jemné krupičky
  • 75
    75
    g
    másla nebo Hery
  • 1
    1
    ks
    vejce
  • 1
    1
    balení
    vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

  1. Mléko nalejte do středně velkého kastrolu, postavte ho na plotnu na nejmenší možný plamen a za stálého míchání do něj postupně přidávejte změklé a na kostičky nakrájené máslo, mák, cukr a vanilkový cukr. Mléko přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Pak do něj začněte postupně rozmíchávat krupičku. Když začne směs houstnout, odstavte ji z plotny a ještě ji chvilku promíchávejte. Pak nechte makovou směs odpočinout.

  2. V mezičase si vyšlehejte zlehka prosolená vejce s mascarpone. Měl by vzniknout lehký a jemný lesklý krém. Tento krém po částech zapracujte do makové směsi. Nejlepší je na to stolní mixér na nízké obrátky. Hotovou makovou náplň můžete nechat zpracovávat mixérem i v době, kdy se budete věnovat přípravě těsta, alespoň se vám nezačne hrudkovatět.

  3. Těsto je o poznání jednodušší. Prosejte si mouku, zlehka ji prosolte a zapracujte do ní změklé máslo nebo Heru. Pak přidejte také cukr a vše důkladně propracujte, aby bylo těsto stejnoměrné a vláčné. Polovinu těsta rovnou přelijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem. Na těsto navrstvěte makovou náplň, pokud možno tak, aby se nedotýkala stěn formy. Nakonec koláč přelijte zbytkem těsta.

  4. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 ­°C. Podle velikosti formy bude hotový za 45-55 minut. Podávejte ještě teplý.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek