Pátek , 03. 02. 2023

Blažej

Dýňové tartaletky s ořechovým sypáním oslní i po Halloweenu

Strašidelný svátek Halloween už sice skončil, ale to neznamená, že by skončila i sezona dýňových receptů. Stále máte příležitost si z této variabilní podzimní zeleniny nachystat nějakou dobrotu. Co takhle tentokrát zkusit netradiční dýňové tartaletky?
dýňové tartaletky
Dýňové tartaletky jsou sladké koláčky plněné krémovou náplní.

Tartaletky jsou francouzské košíčky, které můžete naplnit v podstatě čímkoliv. Jsou tvořené klasickým lineckým těstem a krémovou náplní. Jsou proto ideální pro zpracování přebývajících kusů dýně, které vám doma zbyly po Halloweenu. Dýňové tartaletky v sobě snoubí vanilkovou a kořeněnou chuť a vlašské ořechy už jsou potom jen pověstnou třešničkou na dortu.

TIP: Z bílků, které vám při přípravě tartaletek zbydou, můžete vyšlehat tuhý sníh a tartaletky s ním dozdobit duchařskými motivy. Případně je můžete zpracovat na sněhové „duchařské“ pusinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyšvihněte perfektní čokoládové košíčky a zpestřete si Vánoce

Recepty ze zahrádky: Je to dýně, ale chutná jako cuketa. Seznamte se s patizonem

Dýňové tartaletky

porce
g / porce
Ingredience na košíčky:
  • 250
    250
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 60
    60
    g
    moučkového cukru
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 150
    150
    g
    másla
  • 2
    2
    ks
    vejce M
Ingredience na náplň:
  • 350
    350
    g
    dýně hokaido
  • 100
    100
    g
    třtinového cukru
  • 1
    1
    lžička
    skořice
  • 3
    3
    lžíce
    zakysané smetany
  • 3
    3
    ks
    vejce M
  • 5
    5
    kapek
    vanilkové esence
  • 100
    100
    g
    vlašských ořechů

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Dvě vejce si rozklepneme a žloutky promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem metličkou. Jakmile se propojí, přidáme povolené máslo a mouku a ručně vypracujeme tvárné těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a odložíme vychladit do lednice alespoň na hodinu.

  2. Zatímco se těsto chladí, oloupeme si dýni a nakrájíme ji na menší kostky. Ty vložíme do hrnce a uvaříme doměkka. Necháme zchladnout.

  3. Nyní se vrátíme k těstu. Vyndáme ho z lednice a na pomoučněném válu ho rozválíme na silnější plát. Z něj vykrajujeme kolečka o velikosti formičky na tartaletky. Formičky si vymažeme máslem a poté do nich těsto vmáčkneme. Připravené tartaletky ve formičkách vložíme zpět do lednice, aby nám těsto nestihlo příliš povolit, zatímco budeme připravovat krém.

  4. Zbývající tři vejce si rozklepneme a žloutky metličkou promícháme se skořicí, vanilkovou esencí a cukrem. Dýni si v robotu rozmixujeme na kaši, kterou přidáme ke žloutkům. Nakonec vmícháme do krému zakysanou smetanu a vymísíme hladký krém.

  5. Tartaletky vyndáme z lednice a naplníme je dýňovým krémem. Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo v robotu a tartaletky s nimi posypeme. Dýňové tartaletky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
francouzsko-americká kuchyně
střední recept
francouzsko-americká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek