Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Batátový salát – vánoční klasika v novém kabátě

Netradiční pojetí vánoční klasiky. Takový je batátový salát. Batáty, často označované jako sladké brambory, dodají tomuto jídlu úplně nový rozměr a jako bonus je jeho přidaná zdravější hodnota oproti klasickým bramborám.
batátový salát
Udělejte to letos na Vánoce jinak a připravte si batátový salát.

Když se řekne batáta, většina lidí si vybaví sladkou, oranžovou bramboru. Mnoho z nás jim ale zatím v obchodě moc nevěří. A to je velká chyba! Jsou totiž výborné na sladké i slané recepty a k tomu jsou plné zdravých sacharidů. Ačkoliv batáty skutečně vypadají jako brambory, z botanického hlediska s nimi příbuzné nejsou. Nicméně využití mají velmi podobné, jak ostatně uvidíte sami v dnešním receptu. Batátový salát vám bude chutnat jako příloha ke smaženému kaprovi i dalším obalovaným dobrotám. Risknete letos o Vánocích něco nového?

TIP: Jelikož jsou batáty samy o sobě sladké, pokud se bojíte, že to bude na salátu hodně znát, můžete při jeho přípravě vynechat mrkev a kukuřici, aby se sladkost vyrovnala. Případně si množství upravit dle své vlastní chuti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu

Místo kapra losos, místo šampaňského Prosecco! Takové budou letošní Vánoce! Zkuste úžasné recepty, kterými vylepšíte Štědrovečerní večeři!

Batátový salát

porce
g / porce
Ingredience:
  • 4
    4
    velké batáty
  • 2
    2
    mrkve
  • 4
    4
    kyselé okurky
  • 3
    3
    vejce M
  • 3
    3
    lžíce
    zakysané smetany
  • 3
    3
    lžíce
    majonézy
  • 100
    100
    g
    mraženého hrášku
  • 100
    100
    g
    mražené kukuřice
  • 200
    200
    g
    kvalitní šunky
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Batáty omyjte a ve slupce dejte vařit. Na středním plamenu je nechte bublat, dokud nezměknou. Poté je odstavte a nechte úplně vychladnout.

  2. Mrkve oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do menšího hrnce ji dejte společně s hráškem a kukuřicí vařit. Přidejte trochu soli a vařte doměkka. Vejce uvařte natvrdo a nechte zchladnout.

  3. Připravte si velkou mísu. Batáty ostrým nožem zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Vejce oloupejte a udělejte s nimi totéž. Přisypte uvařenou mrkev, hrášek a kukuřici. Kyselé okurky nakrájejte na velmi drobné kousky, případně nastrouhejte nahrubo. Stejný postup aplikujte na šunku. Promíchejte opatrně všechny ingredience a teprve poté k nim přidejte majolku, bílý jogurt, sůl a pepř a pár kapek citronové šťávy.

  4. Batátový salát jemně míchejte vařečkou odspodu misky, aby se suroviny promíchaly, ale nebyla z nich drť. Dochuťte podle sebe a před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby se jednotlivé chutě měly čas propojit.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek