Domů » Recepty » Upečte doma skvělý punčový řez a přátelé k vám budou chodit jako do cukrárny
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Upečte doma skvělý punčový řez a přátelé k vám budou chodit jako do cukrárny

punčový řez
Je trošku pracnější, ale přátelé k vám budou chodit jako do cukrárny. (foto: 123rf.com)
Pokud chcete svou rodinu a přátele překvapit domácím zákuskem, který bude chutnat ještě lépe než z té nejlepší cukrárny, vyzkoušejte náš recept na tradiční punčový řez. Uvidíte, že bude mít ohromný úspěch.

Punčový řez je nejen skvěle vypadající dezert, ale také velmi chutný a v Čechách poměrně oblíbený. Je možná na první pohled trochu pracnější, ale nemusíte mít obavy. Vynaložený čas do něj, se vyplatí.

Suroviny na punčový řez – 2 korpusy

  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 210 g polohrubé mouky
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 stolního oleje
  • 100 ml vody
  • 1 balíček prášku do pečiva

Suroviny k přípravě nálevu – pro šťavnatost

  • 250 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 100 ml rumu
  • 150 ml vody
  • šťáva ze 2 středně velkých pomerančů
  • šťáva ze 2 středně velkých citronů

Připravte si rovněž džem s příchutí, kterou máte rádi, a potravinářské barvivo.

Suroviny k přípravě polevy – završí dezert

  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 250 g moučkového cukru

Postup

Prvním krokem je příprava sněhu z bílků, které nejprve důkladně oddělte od žloutků a poté vyšlehejte. Vedle v misce vyšlehejte do jemné pěny žloutky a cukr, následně vmíchejte olej s vodou. Poté do této směsi přidávejte postupně také mouku, v níž jste rozmíchali prášek do pečiva. Do výsledné hmoty jemně vmíchejte sníh z bílků a těsto rozdělte na dvě poloviny. Nejprve upečte první korpus a to ideálně v kruhové formě o průměru 28 cm. Pečte dozlatova, nechte vychladnout a stejným způsobem připravte i druhý korpus.

Abyste vytvořili výborný nálev, který punčový řez zjemní a dodá mu na vláčnosti, provařte nejprve vodu s cukrem. Poté ji odstavte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nechte směs vychladnout. Po vychladnutí přidejte šťávu z citrusů a také rum. Pokud máte potravinářské barvivo, můžete také trochu přidat.

Do formy vložte zpět jeden korpus a zalijte jej připraveným nálevem, dokud se nevsákne. Druhý korpus rozdělte podélně na dvě poloviny a obě potřete vrstvou džemu.

V druhé formě pak poskládejte finální řez, a to tak, že na dno dáte polovinu korpusu potřenou džemem (samozřejmě džemem nahoru). Na tuto vrstvu pak položte celý první korpus nasáklý nálevem. Nahoru dejte druhou polovinu potřeného korpusu, tentokrát džemem dolů a vše přelijte polevou z rumu, mléka a cukru. K nim můžete přidat také trochu potravinářského barviva.

Vše nechte ztuhnout a hotový punčový řez podávejte hostům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kakaovo-kokosové řezy zahřejí na těle i na duši

Větrníkové řezy chutnají úplně stejně jako váš oblíbený zákusek

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře