Domů » Recepty » Dezerty » Dorty » Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí
Dezerty Dorty Pečení Recepty Sladká jídla

Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí

čokoládový dort
Čokoláda? Dort! To je skvělá kombinace. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Zapomněli jste na něčí svátek či narozeniny? Tak alespoň dotyčnému zkuste upéct tento nadýchaný čokoládový dort. S trochou šikovnosti na můžete z vanilkového krému namísto mřížky vykouzlit krátké přání. Náš dort si však můžete upéct i jen tak, je skvělý ke kávě nebo jako sladká tečka po rodinném obědě.

Ingredience na čokoládový dort

Na korpus na čokoládový dort si připravte tyto ingredience:

  • 3 celá vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 ml třicetiprocentní smetany
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 40 g holandského kakaa
  • 5 g jedlé sody
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetku soli

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 25 g másla
  • 1 celé vejce
  • 5 g mleté vanilky, případně vanilkový extrakt nebo aroma
  • Špetku soli

Příprava

Nejprve si připravte vanilkový krém. Vejce rozklepněte do misky a rozmíchejte v něm moučkový cukr, škrob a sůl. Mléko si na mírném plamenu přiveďte k varu a opatrně do něj po částech přelévejte vaječnou směs. Po každém dolití směsi mléko pořádně promíchejte. Pozor, aby se vám nezačalo připalovat.

Po přidání vaječné směsi přidejte vanilku a za stálého míchání krém vařte po dobu jedné minuty. Krém stáhněte z plotny a důkladně v něm rozmíchejte kousky másla. Míchejte ještě několik minut, aby se vám v něm nevytvořily hrudky, krém musí být jemný. Hotový krém přehoďte čistou utěrkou a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.

Ve velké míse si zadělejte na těsto. Rozklepněte všechna tři vejce, jemně je osolte a vyšlehejte je spolu s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte smetanu, olej, jedlou sodu a mouku s prosetým práškem do pečiva. Nakonec přidejte holandské kakao a těsto důkladně zpracujte, aby bylo stejnoměrné a hladké. Hotové těsto přelijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem.

Vystydlý vanilkový krém napěchujte do cukrářského pytlíku a s jeho pomocí vytvořte na těstu mřížkový vzor. S trochou šikovnosti můžete namísto vzoru napsat nějaký krátký vzkaz nebo třeba číslice, pokud tento dort pečete pro nějakého oslavence. Nebojte se udělat větší vrstvu krému, je hustší a těžší než těsto, a tak se do něj při pečení ponoří.

Hotový dort pečte při teplotě °C po dobu asi 30 minut. Nejlépe chutná vystydnutý na pokojovou teplotu a dozdobený šlehačkou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krtkův dort bez pečení, který si jednoduše zamilujete

Recept na nepečený banánový dort. Nejen pro milovníky banánů