Domů » Recepty » Zdravá jídla » Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo
Zdravá jídla Zdraví Životní styl

Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo

dýňová semínka
Dýňová semínka pro pevné zdraví. (foto: 123RF)
Jestli vás večer „honí mlsná“ a nevíte, co byste si mohli dát, aniž byste pak měly výčitky z množství spořádaných kalorií, mohou vám přijít vhod právě různá semínka. Když jich nesezobete příliš naráz, svému zdraví tím jedině prospějete. Sáhněte třeba po dýňových semínkách, která můžete jíst jen tak samotná, upražit je nebo využít při vaření.

Dopřejte si zinek i vitamíny

Dýňová semínka obsahují mnoho důležitých výživových prvků. Pro naše tělo je podstatný především zinek, fosfor, mangan, vápník, hořčík a železo. Jsou tu zastoupené také vitamíny skupiny B, vitamín A,  aminokyseliny a tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin.

Semínka potěší naše tělo svým antioxidačním působením. To znamená, že dokážou v lidském těle zneškodňovat volné kyslíkové radikály, které by tu jinak v nadbytku působily poškození dalších buněk. Dále mají protizánětlivé účinky, přispívají k detoxikaci těla. Podle některých studií podpoří zdravý spánek a celkovou psychickou pohodu.

Hrají roli v prevenci zánětu močových cest a prostaty. Zinek působí preventivně proti vzniku osteoporózy. Obsažené fytosteroly pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Při pravidelné konzumaci semínek dochází ke zlepšení stavu vlasů, pokožky a nehtů.

Získejte je snadno z dýně

Semínka můžete samozřejmě zakoupit v obchodě – ať už loupaná nebo se slupkou.  Můžete však klidně získat i semínka z dýně, kterou použijete na přípravu jídla. Mnohdy konzumujeme dýni, ale na poklad skrytý v jejích semínkách zapomínáme.

Semínka z dýně vydlabejte a nejprve propláchněte vodou. Následně je usušte – ideálně v troubě. Tu předehřejte na 200°C a semínka do ní vložte rozložená na pečícím papíře. Pravidelně je promíchávejte, jednotlivá semínka by se neměla na plechu překrývat.

Upražte je!

Neloupaná tmavě zelená semena je před pražením potřeba namočit do slané vody a nechat je tak 24 hodin. Poté je dejte vyschnout. Jestli jste koupili už vyloupaná semínka, dejte je nejprve na deset minut vařit do slané vody. Po osušení je namočte do olivového oleje. Po pár minutách je můžete dát do trouby a pražit na pečícím papíru asi 20 minut. Průběžně je na plechu promíchávejte.

Ozdobte další jídla

Dýňová semínka vypadají na talíři velmi hezky. Jsou nedílnou součástí především středoamerické a mexické kuchyně. Použijte je k ozdobení připraveného salátu nebo polévky, výborně se vyjímají v dýňové polévce. Můžete je také zkombinovat s oříšky nebo dalšími druhy semínek. Opražte je, osolte a klidně je pak můžete nabídnout návštěvě nebo mlsat sami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ovesné vločky jako součást snídaně. Proč na ně nezapomínat?

Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami