Úterý , 04. 10. 2022

František

Bramborový nákyp se třemi druhy sýrů

Patříte mezi milovníky sýrů? Pak byste si neměli nechat ujít náš dnešní recept. Není v něm sice žádná opravdová sýrová specialita, tedy pokud se pro ni sami nerozhodnete, ale ukáže vám, jak vhodně spojit chutě čedaru, mozzarelly a eidamu nebo goudy v jednom chutném a výživném hlavním jídle.
bramborový nákyp
S kořením to úplně nepřehánějte, sýry samy o sobě jsou hodně výrazné.

Bramborový nákyp se sám o sobě dá připravit na mnoho způsobů. My tentokrát zvolíme variantu se třemi druhy sýra. Už spojení několika druhů sýrů zní lahodně, ale pokud si chcete opravdu dopřát, můžete mozzarellu (která nemá tak výraznou chuť) nahradit třeba kozím nebo ovčím sýrem, který jídlu dodá šmrnc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Z jednoho pekáče: Poctivé masové kuličky se sýrem

Sýrové bochánky na italský způsob

Bramborový nákyp

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    kg
    brambor
  • 250
    250
    g
    šunky nebo uzeného masa
  • 250
    250
    g
    oblíbeného tvrdého sýra
  • 200
    200
    g
    mozzarelly
  • 50
    50
    g
    strouhaného čedaru
  • 200
    200
    g
    mouky
  • 25
    25
    g
    másla
  • 4
    4
    ks
    rajčat
  • 1
    1
    svazek
    jarní cibulky
  • oregano
  • sůl a pepř
  • další koření dle chuti
  • strouhanka na vysypání pekáče

Postup:

  1. Brambory si očistěte, oloupejte a v prosolené vodě uvařte tak, aby byly lehce nedovařené. Uvařené brambory slijte, nechte je oschnout a pak je rozmačkejte, jako kdybyste dělali bramborovou kaši.

  2. Do směsi zapracujte změklé máslo, strouhaný sýr a najemno nakrájenou jarní cibulku. Bramborovou směs důkladně promíchejte. Můžete do ní přidat i pepř a další koření dle chuti.

  3. Větší formu na pečení vymažte máslem nebo sádlem a vysypte ji strouhankou. Pak na dno navrstvěte asi polovinu bramborové směsi. Na brambory přijdou plátky šunky a na ně plátky sýru. Potom přidejte na kolečka nakrájená rajčata. Ta můžete případně nahradit tenkou vrstvou kečupu nebo rajského protlaku.

  4. Na rajčata naneste druhou vrstvu bramborového těsta. Tu překryjte na plátky nakrájenou mozzarellou, ozdobte oreganem a případně i dalším kořením.

  5. Formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu asi 30 minut. Bramborový nákyp podávejte ještě teplý, nejlépe se zeleninovou oblohou nebo salátem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek