Úterý , 10. 12. 2024

Julie

Skvělý domácí makovec z jablečného těsta

Češi mají mák rádi. A to je jen dobře. Kdyby nešlo o běžně dostupnou a levnou surovinu, určitě by dostal nálepku superpotraviny. Je totiž plný bílkovin, zdravých aminokyselin a esenciálních olejů, nehledě na celou plejádu vzácným minerálů a vitamínů. Jeho pravidelnou konzumací tak děláte pro své zdraví víc, než by se mohlo zdát. Pomáhá snižovat cholesterol a prospívá vašemu srdci i cévám. A to i v případě, že ho konzumujete ve sladkém pečivu, které je jinak spíše nezdravé. Proto vám přinášíme recept na skvělý makovec z jablečného těsta.
makovec
Upečte si vynikající makovec! (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na makovec

Na náš makovec budete potřebovat:

  • 300 g mascarpone, zakysané smetany nebo plnotučného tvarohu
  • 150 g Hery nebo 150 ml rostlinného oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 5 g mleté skořice
  • 2-3 jablka
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Špetku soli

Příprava

Jablka si omyjte, vykrájejte a oloupejte. Pak je nahrubo nastrouhejte. V menším hrnci na mírném plamenu rozpusťte máslo a poduste na něm nastrouhaná jablka. Po zhruba pěti minutách jablka posypte skořicí nebo skořicovým cukrem, dobře je zamíchejte, odstavte z plotny a nechte vystydnout na pokojovou teplotu.

V mixéru si vyšlehejte mascarpone spolu s cukrem a mákem. Vejce si rozklepněte do mističky, zlehka si je prosolte a našlehejte si je vidličkou. Pak je spolu se změklou Herou zapracujte do mascarpone. Nakonec do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva, těsto dobře propracujte a nechte asi deset minut odpočinout v míse přehozené čistou utěrkou.

Do odpočatého těsta opatrně zapracujte jablečnou směs, těsto vymíchejte do hladka a přelijte do vyšší dortové formy vyložené pečicím papírem. Makovec dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude přibližně za půl hodiny. Podávejte dozdobený moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Makovec je skvělý s mlékem jako výživná snídaně. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept

Jednoduchý a rychlý vrstvený makovník chutná prostě skvěle

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek