Domů » Recepty » Sladká jídla » Vyzkoušejte lžícový kakaový koláč, je snadný a vynikající!
Buchty Recepty Sladká jídla

Vyzkoušejte lžícový kakaový koláč, je snadný a vynikající!

lžícový koláč
Lžícový koláč je jednoduchost sama! (zdroj foto: receptty.cz)
Pokud máte rádi chuť kakaa a slyšíte na to, když vám někdo řekne, že recept je jednoduchý a rychlý a suroviny nemusíte ani odvažovat, zbystřete. Máme pro vás recept, který potěší chuťové buňky vás i vaší rodiny a hostů. Je snadný a nabízí řadu variací, jak ho doplnit a ozvláštnit tak, že to bude vypadat, že jste pokaždé upekli něco jiného.

Jsme přesvědčení, že po vyzkoušení se lžícový koláč stane ve vaší rodině velice oblíbeným.

Ingredience pro přípravu těsta na lžícový koláč

Pro přípravu kakaového těsta budete potřebovat

  • 1 prášek do pečiva
  • 3 celá vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 12 lžic hladké mouky
  • 12 lžic cukru
  • 12 lžic mléka, a
  • 12 lžic oleje.

Čím lžácový koláč ozdobit

Když budete chtít koláč ozdobit, můžete použít

  • smetanu ke šlehání¨
  • ztužovač šlehačky,
  • ovoce, a
  • vanilkový cukr.

Postup přípravy

Nejprve vezměte všechna 3 vejce a velice pečlivě oddělte žloutky a bílky. Z bílků pomocí elektrického šlehače, robota nebo ručního šlehače vyšlehejte tuhý sníh. Když nebudete dostatečně opatrní a část žloutku se vám dostane do bílku, bude prakticky nemožné bílek dobře vyšlehat a budete možná muset proces znovu opakovat.

Poté vyšlehejte žloutky a cukr do jemné pěny. Do takto připravené pěny vmíchejte mléko, olej, přidejte také postupně mouku a prášek do pečiva. Úplně nakonec přidejte do směsi také kakao a důkladně je do těsta vmíchejte.

V této fázi je třeba přidat do těsta také připravený sníh z bílků, který je provzdušní a odlehčí. Nespěchejte však, sníh přidávejte postupně po lžících a pokaždé jej do těsta opatrně vmíchejte.

Plech na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Můžete ho také vyložit pečicím papírem nebo použít silikonovou nepřilnavou podložku. Poté na plech vylijte připravené těsto,

Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C a stav těsta průběžně ověřujte pomocí špejle, případně párátka (nejvhodnější je takové, které má kulatý profil). Pokud se těsto na povrchu párátka nebo špejle již nepřichytává, je těsto hotové.

Plech vytáhněte po upečení z trouby a nechte koláč vychladnout.

Pokud jde o zdobení koláče, záleží na vaší fantazii. Můžete vyšlehat smetanu ke šlehání spolu s vanilkovým cukrem, dobré je použít také ztužovač šlehačky, který zabrání jejímu roztečení. Na dekoraci a pro chuť můžete na koláč přidat také buďto sezónní čerstvé ovoce, například maliny nebo borůvky, nebo použít i ovoce kompotované, nakrájené podle potřeby na kousky.

Koláč je hotov a my přejeme vám i vašim hostům dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lahodný jahodový koláč s mascarpone

Už jste ochutnali báječný tvarohový koláč s čokoládou? Přikládáme recept

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Přidejte svůj názor