Sobota , 28. 01. 2023

Otýlie

Hříšně čokoládový dort s náloží lískových ořechů

Lehký krémový dort s čokoládou, kakaem a ořechy udělá každou oslavu naprosto nezapomenutelnou. A co víc, je bezlepkový, tudíž ideální na mlsání, pokud se vyhýbáte klasické mouce.
čokoládový dort
ilustrační obrázek

Připravte pro oslavence čokoládový dort podle našeho receptu a blýskněte se – chutná a vypadá luxusně, ale jeho příprava není nijak složitá. Za chvíli je hotovo, pak už jenom nezapomenout zapíchat svíčky.

Poznámka: Tento čokoládový dort s ořechy je připravovaný z mandlové mouky, která je přirozeně bezlepková. Je tedy vhodný i pro osoby trpící celiakií. Pohlídejte si však složení ostatních surovin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí

Lahodný čokoládový dezert s jemným vanilkovým krémem

Čokoládový dort s ořechy

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 100
    100
    g
    mandlové mouky
  • 6
    6
    ks
    vejce M
  • 80
    80
    g
    třtinového cukru
  • 2
    2
    lžíce
    holandského kakaa
  • 1
    1
    lžička
    kypřicího prášku
Ingredience na krém a zdobení:
  • 1
    1
    kelímek
    smetany ke šlehání
  • 1
    1
    tabulka
    mléčné čokolády
  • 1
    1
    sáček
    ztužovače šlehačky
  • 1
    1
    kelímek
    zakysané smetany
  • 2
    2
    lžíce
    cukru krystal
  • 200
    200
    g
    lískových ořechů
  • 1
    1
    balení
    čokoládové polevy

Postup:

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme bílek a žloutek. Ze žloutku společně s třtinovým cukrem vyšleháme pěnu. Mandlovou mouku si prosejeme a smícháme ji s kypřicím práškem a holandským kakaem. Tuto směs postupně po lžících zašleháváme do žloutkové pěny. Mixujeme, dokud se všechny suroviny nespojí.

  2. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Ten přendáme do misky a vařečkou ho opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané, vmísíme.

  3. Dortovou formu si vymažeme a vysypeme nebo ji vyložíme pečicím papírem. Piškotové těsto do ní rovnoměrně rozvrstvíme. Dort pečeme asi 30 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Že je korpus hotový poznáme, když párátko nebo špejle zůstane po zapíchnutí do těsta suchá. Upečený korpus necháme vychladnout.

  4. Mezitím si připravíme krém, kterým budeme dort promazávat. Tabulku čokolády si nalámeme do misky, kterou zahříváme ve vodní lázni. K čokoládě přisypeme cukr a necháme úplně rozpustit. Ze smetany a ztužovače šlehačky vyšleháme tuhou šlehačku. K té přimícháme kelímek zakysané smetany a rozpuštěnou čokoládu s cukrem. Hrst ořechů si dáme stranou a zbytek nasekáme v robotu nahrubo. Polovinu drti přidáme do krému, který dobře promícháme.

  5. Vychladlý korpus dortu podélně rozřízneme. Na piškotové těsto namažeme krém, na který vrátíme horní díl.

  6. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládovou polevu, kterou nalijeme na dort. Čokoládový dort dozdobíme ořechovou drtí a celými ořechy, které jsme si dali stranou. Uložíme do lednice alespoň na půl hodiny, poté můžeme podávat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek