Sobota , 26. 11. 2022

Artur

Kynutá koblihová sluníčka s marmeládou vám zaručeně prozáří den

Přípravu domácích koblih má většina lidí spojenou s masopustem. Proč si ale takovou dobrotu dopřávat jen jednou do roka?
koblihová sluníčka
Připravte si je s marmeládou nebo nugátem.

Připravte si koblihová sluníčka podle tohoto receptu klidně hned teď a nechte je, aby vám prozářila den. Vypadají velmi hezky a jsou samozřejmě i velmi chutná. Plnit je můžete různými marmeládami, ale taky třeba čokoládou. Už se vám sbíhají sliny?

TIP: Koblihy si můžete připravit v troubě nebo v rendlíku v oleji na plotně. Počítejte s tím, že koblihy z trouby nebudou sice tak mastné, ale zase vám tolik „nevyskočí“. Naproti tomu smažené koblihy se více nafouknou a budou více připomínat ty kupované.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Luxusní plněné bochánky: Ani koblížky, ani větrníky

Nadýchané koblihy bez smažení! Můžete hřešit každý den

Koblihová sluníčka s marmeládou

porce
g / porce
Ingredience:
  • 21
    21
    g
    čerstvého droždí
  • 250
    250
    ml
    plnotučného mléka
  • 500
    500
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 3
    3
    lžíce
    cukru krystal
  • 3
    3
    g
    soli
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 2
    2
    ks
    žloutky
  • 250
    250
    ml
    vlažné vody
  • 80
    80
    ml
    slunečnicového oleje
  • marmeláda dle chuti
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Asi 50 ml mléka si ohřejeme v mikrovlnné troubě. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme polévkovou lžíci mouky a cukr. Necháme v teple vzejít.

  2. Mezitím si do velké mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme polovinu čajové lžičky soli a vanilkový cukr. Ingredience promícháme. Následně v nich uděláme důlek, do kterého přidáme vzejitý kvásek, zbytek mléka, žloutky, vlažnou vodu a slunečnicový olej. Ručně vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.

  3. Kynuté těsto opatrně přendáme na pomoučněný vál, kde ho rozdělíme na asi osm stejných dílů. Každý díl si rozdělíme ještě na polovinu a obě poloviny vyválíme na placky. Doprostřed jedné placky dáme náplň v podobě marmelády, džemu nebo povidel a poté ji přikryjeme druhou plackou. Kolem náplně těsto přimáčkneme, aby drželo u sebe. Od takto spojeného těsta uděláme směrem k okraji několik řezů, takže nám vlastně vznikne tvar slunce. Z ostatních dílů připravíme koblihy stejným způsobem. Koblihy přendáme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme je utěrkou. Necháme v teple místnosti ještě asi 20 až 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.

  4. Koblihy po druhém kynutí pomažeme trochou másla a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Lze je připravit také na plotně ve vyšší vrstvě oleje, kdy přebytečný olej následně odsajeme papírovou utěrkou. Koblihová sluníčka zatepla pocukrujeme klasickým nebo skořicovým cukrem a podáváme.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
náročné recept
náročné recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek