Úterý , 04. 10. 2022

František

Milují vaše děti kolu? Kolový dort je jednoznačně oslní

Coca-Cola je asi největší ikona mezi limonádami. Pokud jí vy nebo vaše děti také milujete, zbystřete. Dnes tu totiž pro vás máme speciální recept na nepečení třešňový dort z koly. Ano, opravdu. Kola může být skvělým základem pro váš nový nejoblíbenější dezert.
kolový dort
Kolový dort vás miluje překvapí. (foto: receptty.cz)

Ingredience na kolový dort

Na tento nepečený zákusek jménem kolový dort budete potřebovat:

  • 600 g plnotučného tvarohu nebo mascarpone
  • 500 ml Coca-Coly (klasické, ne té bez cukru!)
  • 400 ml zakysané smetany s vyšším obsahem tuku
  • 400 g čerstvých višní nebo třešní
  • 300 g dlouhých cukrářských piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 g mleté skořice nebo 2 balení skořicového cukru

Příprava

Kolový dort si zamilují nejen děti.

Namáčení cukrářských piškotů do mléka nebo kávy určitě znáte. Hlavní devízou tohoto receptu však je, že je necháte nasáknout kolu. Piškoty vyskládejte na dno dortové formy a zalijte je limonádou. Formu pak dejte na půl hodiny do lednice a nechte piškoty, aby se pořádně nasákly. Po vyjmutí formy z lednice zbytek koly slijte.

Mezitím si můžete připravit další vrstvu dortu. Polovinu cukru si rozmíchejte v mascarpone a druhou polovinu v zakysané smetaně. Pak obě části smíchejte dohromady, nejlépe pomocí stolního mixéru na střední obrátky, aby mascarpone se smetanou pěkně splynuly. Rozmíchaný krém můžete nechat v mixéru na nízké obrátky, zatímco se budete věnovat třešním.

Třešně je dobré namočit několik hodin předem do vody, zejména pokud máte domácí. Třešně každopádně dobře omyjte, očistěte a můžete je i opatrně vypeckovat. Lepší je ale použít třešně v celku, i když pak budete mít „plivací“ zákusek. Očištěné třešně opatrně zapracujte do krému. Tady už je třeba zapracovat je ručně, aby se vám nerozmačkaly.

Hotový krémem potřete cukrářské piškoty. Vršek dozdobte skořicí nebo skořicovým cukrem. Díky kole však bude dost sladký, i když použijete jenom skořici. Hotový zákusek dejte zatuhnout alespoň na tři hodiny do lednice. Podávejte chlazený. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí medový dort je lepší než medovník z cukrárny

Dezert nebo narozeninový dort? Tento zákusek může být obojím!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek