Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Vepřová žebra s tou nejlepší domácí marinádou

Když někdo umí správně naložit a marinovat maso vepřová žebra, dokáže stvořit jednu z největších pochoutek české gastronomie. A vy můžete rozšířit řady těchto skvělých kuchařů. Stačí dělat žebra podle receptu, který pro vás dnes máme. Tato lehce pikantní marináda je léty ověřená a žebra s ní se skvěle hodí k tradičnímu českému pivu, světlému i tmavému ležáku. Vyzkoušejte ji i vy!
vepřová žebra
Připravte si vepřová žebra s vynikající marinádou. (foto: receptty.cz)

Ingredience na vepřová žebra

Na vepřová žebra pro 4 osoby si nachystejte:

  • 1 600 g vepřových žeber
  • 200 g hnědého cukru
  • 5 g sladké papriky
  • 150 ml jablečného protlaku (můžete použít dětskou přesnídávku)
  • 150 ml sladkého kečupu
  • 100 ml kvalitní sójové omáčky
  • 5 g mletého pepře
  • 5 g skořice
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z jednoho citronu
  • Sůl

Příprava

Marináda musí být dobře promíchaná, aby se slily všechny její chuti. Důležité je nechat cukr, aby se v ní opravdu rozpustil. Cukr je proto dobré nejprve rozmíchat v sójové omáčce a citronové šťávě. Klidně ho nechte za občasného míchání několik minut rozpouštět. Pak do marinády rozmíchejte jablečný protlak s kečupem. Přidejte pepř, papriku, skořici a prolisovaný česnek. Hotovou marinádu můžete nechat deset minut promíchávat mixérem.

Žebra si omyjte, očistěte, zlehka je prosolte a pak je důkladně potřete marinádou, která by měla mít kašovitou konzistenci. Žebra takto nechte marinovat alespoň hodinu, pak je třeba je marinádou znovu potřít. Rozhodně nic nezkazíte, když je necháte naložená celé odpoledne.

Marinovaná žebra vyskládejte na plech na pečení a překryjte je alobalovou fólií. Plech s nimi dejte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte je asi 45 minut. Pak alobalovou fólii odstraňte a pečte dalších 40-45 minut, dokud žebra krásně nezezlátnou a neprovoní celou kuchyň. Žebra podávejte s křenem, okurkami a pečivem, případně se zeleninovou oblohou. A samozřejmě s pivem.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Masová rolka se sýrem v mléčném těstíčku – ideální oběd

Masové placky s houbami vám zlepší sychravý den

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek