Jednoduchá malinová marmeláda připravená v mikrovlnce
Na malinovou marmeládu vám toho bude stačit opravdu velmi málo – o správnou chuť se totiž postarají samy maliny. Cukr a citron pak poslouží jako konzervanty. Jak se tedy malinová marmeláda vyrábí?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Svěží malinový dort inspirovaný chorvatskou cukrářskou tradicí
Vyzkoušejte sypaný koláč s meruňkami, budete překvapení jeho jednoduchostí
Malinová marmeláda
- 11kgzralejších malin
- 500500gcukru krystal
- 11polovinacitronu (šťáva)
Postup:
V kastrolu si šťouchadlem na brambory rozmačkáme maliny. K rozšťouchaným malinám přidáme krystalový cukr a dobře promícháme. Směs necháme asi 1 až 2 hodiny odpočívat, aby mohlo ovoce pustit šťávu.
Směs propasírujeme přes jemné sítko, abychom se tak zbavili malinových zrníček. K přecezeným malinám přidáme citronovou šťávu a zamícháme.
Mikrovlnnou troubu nastavíme na nejvyšší výkon a misku s malinovou směsí v ní ohříváme 5 minut. Poté promícháme a zkontrolujeme konzistenci. Podle toho, jak hodně chceme mít marmeládu hustou, vrátíme do mikrovlnky na dalších 10 až 15 minut.
Připravíme si čisté sklenice, které předtím sterilizujeme horkou vodou nebo trochou alkoholu. Plníme je malinovou marmeládou těsně pod okraj, poté pevně zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Množství by nám mělo dát na přibližně čtyři menší skleničky. Necháme vychladnout.
Skladujeme v chladu a temnu. Za takových podmínek nám vydrží malinová marmeláda klidně rok.