Čtvrtek , 12. 12. 2024

Simona

Původní recept na osvěžující řecké tzatziki

Kdo by neznal tzatziki. Oblíbenou omáčku z řeckého jogurtu, která se na Balkánském poloostrově a v Turecku servíruje prakticky ke všemu. Hodí se hlavně do horkých letních dní, chlazené tzatziki jsou totiž opravdu osvěžující i v případě, že je podáváte s těžkým tučným jídlem.
tzatziki
Stačí jen pár surovin a máte osvěžující dip plný chuti.

Není divu, že Řekové i další národy je znají už dlouhá staletí. Tzatziki tak mají jen jednu nevýhodu – potřebujete na ně opravdu kvalitní suroviny, které lze jen těžko nahradit levnější alternativou. Stačí vám surovin ovšem jen pár a letní pochoutka je hned na stole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Grilované kukuřičné klasy s jogurtovým dipem

Grilování je skvělou devízou léta. Jaké pochutiny si na grilu připravit?

Ingredience na tzatziki

porce
g / porce
Tzatziki:
  • 400
    400
    g
    okurky hadovky
  • 250
    250
    ml
    pravého řeckého jogurtu
  • 20
    20
    ml
    kvalitního olivového oleje
  • 10
    10
    g
    najemno nasekaného kopru
  • 5
    5
    g
    mořské soli
  • 2
    2
    stroužky
    česneku
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Řekové jsou odjakživa gurmáni, a tak na rozdíl od nás nejedí tuhý střed česneku. Ten je třeba opatrně vykrojit, nejsnáze tak, že stroužky rozříznete podélně a středu se zbavíte. Zbytek česneku utřete, případně opravdu najemno nastrouhejte. Česnek zlehka prosolte, aby pustil šťávu.

  2. Z oškrábané okurky odkrojte obě „prdelky“ a rozřízněte ji tak, abyste mohli lžičkou vyškrábat všechna semínka. Ta jsou hořká a do tzatziki by se neměla dostat. Očištěnou okurku nastrouhejte nahrubo a zbavte ji přebytečné vody. Toho nejlépe docílíte tím, když ji necháte v cedníku lehce prosolenou asi čtvrt hodiny odkapávat. Po několika minutách ji zlehka prohrábněte.

  3. Jogurt vyklopte do misky a v mixéru na nízké obrátky do něj postupně zapracujte okurku, česnek, olivový olej a kopr. Nakonec přidejte i citron. Hotové tzatziki dejte na několik hodin do ledničky, aby se jednotlivé chuti správně propojily. Servírujte chlazené k masu nebo pečivu. Výborné jsou i s nakrájenou zeleninou.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
řecká kuchyně
15 minut délka vaření
jednoduché recept
řecká kuchyně
15 minut délka vaření
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek