Původní recept na osvěžující řecké tzatziki
Není divu, že Řekové i další národy je znají už dlouhá staletí. Tzatziki tak mají jen jednu nevýhodu – potřebujete na ně opravdu kvalitní suroviny, které lze jen těžko nahradit levnější alternativou. Stačí vám surovin ovšem jen pár a letní pochoutka je hned na stole.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Grilované kukuřičné klasy s jogurtovým dipem
Grilování je skvělou devízou léta. Jaké pochutiny si na grilu připravit?
Ingredience na tzatziki
- 400400gokurky hadovky
- 250250mlpravého řeckého jogurtu
- 2020mlkvalitního olivového oleje
- 1010gnajemno nasekaného kopru
- 55gmořské soli
- 22stroužkyčesneku
- citronová šťáva
Postup:
Řekové jsou odjakživa gurmáni, a tak na rozdíl od nás nejedí tuhý střed česneku. Ten je třeba opatrně vykrojit, nejsnáze tak, že stroužky rozříznete podélně a středu se zbavíte. Zbytek česneku utřete, případně opravdu najemno nastrouhejte. Česnek zlehka prosolte, aby pustil šťávu.
Z oškrábané okurky odkrojte obě „prdelky“ a rozřízněte ji tak, abyste mohli lžičkou vyškrábat všechna semínka. Ta jsou hořká a do tzatziki by se neměla dostat. Očištěnou okurku nastrouhejte nahrubo a zbavte ji přebytečné vody. Toho nejlépe docílíte tím, když ji necháte v cedníku lehce prosolenou asi čtvrt hodiny odkapávat. Po několika minutách ji zlehka prohrábněte.
Jogurt vyklopte do misky a v mixéru na nízké obrátky do něj postupně zapracujte okurku, česnek, olivový olej a kopr. Nakonec přidejte i citron. Hotové tzatziki dejte na několik hodin do ledničky, aby se jednotlivé chuti správně propojily. Servírujte chlazené k masu nebo pečivu. Výborné jsou i s nakrájenou zeleninou.