Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Švestkový koláč s vanilkovým krémem. Zmizí raz, dva, tři!

Víte, co je ještě lepší než povidla? Čerstvé švestky. A tak pro vás máme recept na švestkový koláč, který si určitě zamilujete nejen na sklonku léta. Zejména pokud máte to štěstí, že vám na zahradě nebo na chalupě roste švestka.
koláč
Sladkokyselá kombinace nikdy nezklame. (foto: agendautila.ro)

Ingredience

Na švestkový koláč budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla do těsta a 25 g másla na švestky
  • 5 g mleté skořice
  • 3 vaječné žloutky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetku soli

Na vanilkový krém si kromě toho nachystejte:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 25 g másla
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 2 vanilkové cukry

Příprava

Nejprve si zadělejte na těsto. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem, do směsi postupně zapracujte dvě vejce a pak ještě tři vaječné žloutky. Následně do rozdělaného těsta prosejte mouku spolu s práškem do pečiva, přidejte špetku soli a vše nechte zpracovat v mixéru na nízké obrátky, dokud nevznikne stejnoměrné tekuté těsto. To si rozdělte na dva díly přibližně v poměru 2:1. Oba díly dejte na chvíli do lednice.

Švestky mezitím omyjte, očistěte a vypeckujte. Pak je nakrájejte na čtvrtiny. Ve větší pánvi si na mírném plameni rozehřejte máslo a švestky na něm zlehka poduste. Po několika minutách švestky posypte skořicí a duste ještě asi pět minut. Podušené švestky odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Spolu se švestkami si připravte také krém. V mléce rozmíchejte pudink, cukr a vanilkové cukry. Směs za stálého míchání přiveďte na mírném plameni k varu a pokračujte ve vaření, dokud pudink nezhoustne. Pak sundejte krém z plotny, rozmíchejte v něm změklé máslo a také ho nechte vychladnout.

Formu na pečení vyložte pečicím papírem a nalijte do ní větší díl těsta. Na těsto navrstvěte švestky a zalijte je pudinkem. Nakonec vše přelijte zbytkem těsta. Celý zákusek můžete přizdobit drobenkou. Pečte na 180°C po dobu asi 45 minut. Zákusek podávejte pokud možno ještě teplý. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jablečné řezy s pudinkovým krémem chutnají přímo božsky

K TÉMATU  Nadýchaný dort z bílků, který musíte vyzkoušet. Zapomeňte na klasická suchá a hutná těsta

Kakaový dezert se švestkami a vanilkovým krémem. Hotové pohlazení!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek