Čtvrtek , 06. 10. 2022

Eliška

Velikonoční seriál: Hody, hody, doprovody na Velikonoční pondělí

Na Velikonoční pondělí mají již tradičně čestné první místo v jídelníčku vejce. Vajíčko je symbolem nejen Velikonoc, ale také znovuzrození.
velikonoční pondělí
Nejen vajíčka by se měla na vašem stole objevit.

Stejně jako vejce by však na Velikonoční pondělí nemělo na stole chybět ani tradiční cukroví jménem Boží milosti, které je oblíbené nejen při masopustu, ale i během svátků jara.

Recepty na Velikonoční pondělí

Boží milosti 

boží milosti
Boží milosti je tradiční velikonoční cukroví.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • strouhaná kůra z jednoho citronu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1-2 žloutky
  • máslo na smažení
  • směs vanilkového a moučkového cukru na obalení

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme rukama hladké těsto, které důkladně pár minut hněteme. Poté jej uložíme do sáčku a necháme půl hodiny odpočívat v lednici. Následně těsto rozválíme na půl centimetru vysokou placku, ze které ostrým nožem nebo rádýlkem vykrajujeme čtverečky o velikosti 6×6 cm.

V každém z nich utvoříme uprostřed několik zářezů (kraje necháme neporušené). V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme máslo či sádlo a jednotlivé boží milosti po obou stranách smažíme. Když boží milosti zrůžoví a lehce se nafouknou, můžeme je vyndat na ubrousek a nechat z nich okapat přebytečný tuk. Nakonec ještě horké boží milosti obalujeme ve směsi cukrů.

Tradiční bramborový salát

bramborový salát
Bramborový salát není jen výsadou Vánoc.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 200 g mrkve 
  • 100 g hrášku (může být nakládaný v nálevu)
  • 1 sklenice nakládaných kyselých okurek
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce hořčice 
  • 5 lžic majonézy (nebo bílého jogurtu)
  • 4 vařená vejce
  • 200 g měkkého salámu (kuřecí junior)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Předem uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Do mísy k bramborám přidáme na kousky nakrájená vejce (osvědčí se kráječ/lis na brambory), hrášek, mrkev (někdo má raději měkčí, můžete ji tedy před přidáním chvilku povařit).

Do směsi dále přidáme na kostičky nakrájené okurky, cibuli a kdo má rád, tak i salám. Vše osolíme, opepříme a dochutíme hořčicí.

K TÉMATU  Dezert z karamelového Salka chutná jako z pravého karamelu

Nakonec do směsi přimícháme majonézu (nebo jogurt) a důkladně promícháme. Pokud máte raději bramborový salát kyselejší, můžete přidat i lžíci láku z okurek. Salát pak získá výraznější chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Velikonoční seriál: Lahodná jídla na nedělní Boží hod

Velikonoční seriál: Bílá sobota nás volá. Co podle tradice prostíráme?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek