Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Chilli hummus s tortillovými nachos a grilovaným avokádem

Připravit si pravý domácí hummus neboli cizrnovou pomazánku původem ze Středního východu, není nic složitého. Perfektně se hodí jako předkrm nebo na uzobávání pro návštěvu či na oslavě.
hummus
ilustrační obrázek

Hummus je velmi oblíbený především mezi vegetariány, ale čím dál větší oblibě se začíná těšit i mezi masožrouty. Důvod je prostý, je totiž jednoduchý na přípravu a zkrátka vynikající. A díky přídavku chilli si tento recept získá mnohem větší pozornost. Hummus můžete vyzkoušet hned se třemi druhy příloh.

TIP: Hummus připravený ze sušené cizrny je mnohem chutnější a nadýchanější, ale pokud spěcháte, lze ji samozřejmě nahradit i plechovkou cizrny v nálevu. Pomazánku tak budete mít rychleji hotovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kuskus, jáhly, cizrna, bulgur: rostlinná strava je trendy! Vynecháváte maso z jídelníčku? Nahradí ho beze zbytku luštěniny! Které jíst a kolik?

Dýňová sezona: 3 podzimní tradiční i netradiční recepty

Chilli hummus

porce
g / porce
Ingredience na hummus:
  • 500
    500
    g
    sušené cizrny
  • 1
    1
    lžička
    jedlé sody
  • 2
    2
    lžíce
    sezamové pasty Tahini
  • 5
    5
    g
    sušeného chilli
  • 1
    1
    lžička
    mletého římského kmínu
  • 1
    1
    stroužek
    česneku
  • 120
    120
    ml
    extra panenského olivového oleje
  • 1
    1
    lžička
    sladké papriky
  • citron
  • sůl a pepř dle chuti
K podávání:
  • 2
    2
    velké mrkve
  • 1
    1
    okurka
  • 2
    2
    tortillové placky
  • 2
    2
    avokáda

Postup:

  1. Cizrnu si nasypeme do prostorné misky, zalijeme ji dostatkem vody a přidáme čajovou lžičku jedlé sody. Necháme ji namočenou přes noc, kdy významně zvětší svůj objem. Jedlá soda zajistí, že změklá cizrna bude potom v hummusu jemná.

  2. Cizrnu, která byla namočená alespoň 12 hodin, slijte a dejte do hrnce s vodou vařit alespoň na 1 hodinu. Poté se ujistěte, že už je dostatečně měkká. Kdyby ne, vařte dál.

  3. Uvařenou cizrnu slijte a nechte vychladnout. Následně ji dejte do robotu spolu s Tahini pastou, chilli, římským kmínem, prolisovaným stroužkem česneku, sladkou paprikou, vymačkanou šťávou z poloviny citronu, dvěma polévkovými lžícemi studené vody, trochou soli a pepře. Tyto ingredience zalijte asi dvěma třetinami olivového oleje a rozmixujte. Olej dále přidávejte podle potřeby – hummus by měl být hladký a dobře se roztírat. Podle chuti přidejte ještě sůl a pepř.

  4. Mrkev a okurku si oloupejte (stačí jen mrkev) a nakrájejte na proužky. Tortillové placky nakrájejte na větší trojúhelníčky a dejte je na cca 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

  5. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a odstraňte slupku, potřete ho olivovým olejem a zakápněte trochou citronové šťávy. Takto připravené ho dejte na 4 minuty opékat na elektrický nebo klasický gril řezem dolů.

  6. Hotový chilli hummus přendejte do servírovací misky a zakápněte trochou olivového oleje. Zeleninové hranolky dejte do sklenice, aby se dobře braly, tortillové nachos nasypte do misky a avokádo nakrájejte na půlměsíčky na talířek a pak už konečně vychutnávejte chutě orientu.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
orientální kuchyně
30 minut délka vaření
jednoduché recept
orientální kuchyně
30 minut délka vaření
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek