Chilli hummus s tortillovými nachos a grilovaným avokádem
Hummus je velmi oblíbený především mezi vegetariány, ale čím dál větší oblibě se začíná těšit i mezi masožrouty. Důvod je prostý, je totiž jednoduchý na přípravu a zkrátka vynikající. A díky přídavku chilli si tento recept získá mnohem větší pozornost. Hummus můžete vyzkoušet hned se třemi druhy příloh.
TIP: Hummus připravený ze sušené cizrny je mnohem chutnější a nadýchanější, ale pokud spěcháte, lze ji samozřejmě nahradit i plechovkou cizrny v nálevu. Pomazánku tak budete mít rychleji hotovou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Chilli hummus
- 500500gsušené cizrny
- 11lžičkajedlé sody
- 22lžícesezamové pasty Tahini
- 55gsušeného chilli
- 11lžičkamletého římského kmínu
- 11stroužekčesneku
- 120120mlextra panenského olivového oleje
- 11lžičkasladké papriky
- citron
- sůl a pepř dle chuti
- 22velké mrkve
- 11okurka
- 22tortillové placky
- 22avokáda
Postup:
Cizrnu si nasypeme do prostorné misky, zalijeme ji dostatkem vody a přidáme čajovou lžičku jedlé sody. Necháme ji namočenou přes noc, kdy významně zvětší svůj objem. Jedlá soda zajistí, že změklá cizrna bude potom v hummusu jemná.
Cizrnu, která byla namočená alespoň 12 hodin, slijte a dejte do hrnce s vodou vařit alespoň na 1 hodinu. Poté se ujistěte, že už je dostatečně měkká. Kdyby ne, vařte dál.
Uvařenou cizrnu slijte a nechte vychladnout. Následně ji dejte do robotu spolu s Tahini pastou, chilli, římským kmínem, prolisovaným stroužkem česneku, sladkou paprikou, vymačkanou šťávou z poloviny citronu, dvěma polévkovými lžícemi studené vody, trochou soli a pepře. Tyto ingredience zalijte asi dvěma třetinami olivového oleje a rozmixujte. Olej dále přidávejte podle potřeby – hummus by měl být hladký a dobře se roztírat. Podle chuti přidejte ještě sůl a pepř.
Mrkev a okurku si oloupejte (stačí jen mrkev) a nakrájejte na proužky. Tortillové placky nakrájejte na větší trojúhelníčky a dejte je na cca 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a odstraňte slupku, potřete ho olivovým olejem a zakápněte trochou citronové šťávy. Takto připravené ho dejte na 4 minuty opékat na elektrický nebo klasický gril řezem dolů.
Hotový chilli hummus přendejte do servírovací misky a zakápněte trochou olivového oleje. Zeleninové hranolky dejte do sklenice, aby se dobře braly, tortillové nachos nasypte do misky a avokádo nakrájejte na půlměsíčky na talířek a pak už konečně vychutnávejte chutě orientu.