Poctivé uzené? V obchodě ho bohužel nekoupíte
Ruku nahoru, kdo má k dispozici udírnu? Nikdo? To jsme čekali. Na tohle uzené maso ale žádnou nepotřebujete. Základem je pochopitelně pořádné šťavnaté maso.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Uzené maso
- 11kgpořádného kusu masa (může být vepřové i hovězí, ale klidně třeba kančí, zvěřina nebo jehněčí)
- 5050mlkvalitního olivového oleje
- 44stroužkyčesneku
- 1010gtřtinového cukru
- 55gsoli
- 55gmleté kurkumy
- mletý pepř
- bylinky podle chuti
Postup:
Začněte přípravou marinády, která je skoro tak důležitá, jako maso samotné. Do oleje si prolisujte česnek a přidejte všechno koření, které chcete použít, případně můžete koupit již hotovou směs na uzené maso. Ale pozor na její složení, abyste si tím nakonec nepohoršili.
Maso dobře omyjte, očistěte a zabalte ho do čistého plátna nebo do bavlněné utěrky, které z něj vysají přebytečnou vlhkost. Možná budete muset použít dvě utěrky.
Do masa rukama pečlivě vmasírujte marinádu. Pak maso těsně zabalte do alobalu a dejte ho alespoň na čtyři hodiny do lednice. Klidně ho tam můžete nechat přes noc, nic tím nezkazíte.
Po vyndání z lednice maso dejte péct do trouby nejprve na 100 °C. Po hodině zvyšte teplotu na 120 °C a po další hodině na 180 °C. Pečte tak dlouho, dokud bude třeba. Ke konci uzené vyndejte z alobalu a dejte ještě na 15 minut do trouby. Podávat ho můžete teplé i studené.