Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Poctivé uzené? V obchodě ho bohužel nekoupíte

Najít poctivý kus masa by mělo být samozřejmostí, ale v praxi je to přesně naopak. Prakticky všechno, co koupíte v supermarketu, je naložené v konzervantech a další chemii. Uzené maso nevyjímaje. Pokud si na uzeném chcete opravdu pochutnat, nezbývá, než sáhnout po domácím.
uzené
Takto připravené maso můžete doma s chutí podávat místo kupované šunky.

Ruku nahoru, kdo má k dispozici udírnu? Nikdo? To jsme čekali. Na tohle uzené maso ale žádnou nepotřebujete. Základem je pochopitelně pořádné šťavnaté maso.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Maso sušené v lednici. Zdroj bílkovin hotový už za tři dny

Z jednoho pekáče: Poctivé masové kuličky se sýrem

Uzené maso

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    kg
    pořádného kusu masa (může být vepřové i hovězí, ale klidně třeba kančí, zvěřina nebo jehněčí)
  • 50
    50
    ml
    kvalitního olivového oleje
  • 4
    4
    stroužky
    česneku
  • 10
    10
    g
    třtinového cukru
  • 5
    5
    g
    soli
  • 5
    5
    g
    mleté kurkumy
  • mletý pepř
  • bylinky podle chuti

Postup:

  1. Začněte přípravou marinády, která je skoro tak důležitá, jako maso samotné. Do oleje si prolisujte česnek a přidejte všechno koření, které chcete použít, případně můžete koupit již hotovou směs na uzené maso. Ale pozor na její složení, abyste si tím nakonec nepohoršili.

  2. Maso dobře omyjte, očistěte a zabalte ho do čistého plátna nebo do bavlněné utěrky, které z něj vysají přebytečnou vlhkost. Možná budete muset použít dvě utěrky.

  3. Do masa rukama pečlivě vmasírujte marinádu. Pak maso těsně zabalte do alobalu a dejte ho alespoň na čtyři hodiny do lednice. Klidně ho tam můžete nechat přes noc, nic tím nezkazíte.

  4. Po vyndání z lednice maso dejte péct do trouby nejprve na 100 °C. Po hodině zvyšte teplotu na 120 °C a po další hodině na 180 °C. Pečte tak dlouho, dokud bude třeba. Ke konci uzené vyndejte z alobalu a dejte ještě na 15 minut do trouby. Podávat ho můžete teplé i studené.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek