Čtvrtek , 29. 09. 2022

Michal

Upečte si tyto skvělé domácí kaiserky! Jsou hotové raz dva

Doba se s pandemií koronaviru značně změnila. Lidé jsou opatrnější než kdykoliv předtím. A to se týká rovněž i nákupů. Pečivo, které není balené a volně leží v regálech, už není příliš vyhledávanou komoditou.
kaiserky
Nekupujte polotovary v obchodech, upečte si vlastní kaiserky. (zdroj foto: prosvet.cz)

Mnozí preferují spíš pečivo balené a někteří si dokonce raději sami doma pečou své oblíbené rohlíky, housky, nebo chleba. My vám zde nyní nabízíme tip na jednoduché domácí kaiserky, které jsou hotové raz dva. Jejich příprava vám zabere pouze deset minut. Tyhle kaiserky na plechu dlouho zahálet nebudou!

Jaké suroviny jsou zapotřebí na domácí kaiserky?

Ze sypkých surovin si obstarejte tyto:

  • 260 gramů hladké mouky, 260 gramů polohrubé mouky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli

Dále budete potřebovat tyto ingredience:

  • 35 gramů droždí
  • 110 ml mléka, 40 ml oleje, perlivou vodu
  • 1 lžíci majonézy, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci másla
kaiserky
Doba se s pandemií koronaviru značně změnila. Lidé jsou opatrnější než kdykoliv předtím. A to se týká rovněž i nákupů. Pečivo, které není balené a volně leží v regálech, už není příliš vyhledávanou komoditou. (zdroj foto: piaxabay.com)

Postup práce

Z droždí si nejprve připravte kvásek, a to tím způsobem, že si rozehřejete trochu mléka v hrníčku, přisypete trochu cukru a rozdrobíte do něj droždí a necháte na teplém místě „pracovat“. Poté si opatřete velkou mísu a do ní vsypte mouku, postupně přidejte majonézu, zakysanou smetanu, olej, máslo, sůl a na závěr vmíchejte vzešlý kvásek. Ze surovin zodpovědně vypracujte kompaktní těsto. Mělo by vláčné a zároveň tužší. Pokud se vám bude zdát tuhé až příliš, můžete přidat do hmoty trochu perlivé vody. Nyní je čas na to, abyste těsto přikryli utěrkou a nechali ho na teplejším místě vykynout alespoň hodinu.

Tvoření domácích kaiserek

Když máte těsto pěkné vykynuté, vyjměte ho z mísy a umístěte na vál. Můžete ho krátce ještě prohníst. Rozdělte ho následně na několik menších bochánků, z kterých budete posléze tvořit kaiserky. Zde ale budete záležet na vašem osobním umu. Někdo bude schopný je zdatně zaplést a kdo ne, poradí si třeba nožem a udělá do těsta zářezy. Bochánky na housky pěkně vytvarujte a udělejte do hmoty pár zářezů ve tvaru hvězdice. Ale fantazii se meze nekladou.

K TÉMATU  Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou

Fáze pečení

Housky pokládejte na plech s pečícím papírem. Předpřipravené kaiserky ještě můžete nechat na plechu trochu vykynout a pak potřete rozšlehaným žloutkem, aby byly po upečení krásně zlatavé. Posypat je můžete dle libosti kmínem, sezamem, solí, nebo mákem. Dávejte do trouby předehřáté na 200 stupňů po dobu deseti minut. Tyto housky si oblíbíte. Jsou skvělé a často nevydrží ani do vychladnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Udělejte si domácí droždí podle receptu našich babiček

Báječné moravské zelňáky jedné šikovné babičky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek