Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Monte do skla! Lepší než kupovaný dezert

Monte patří k nejoblíbenějším dětským dezertům. A také k těm dražším. Přitom si ho můžete relativně snadno připravit i doma, navíc bez Éček a dalších průmyslových dochucovadel, které výrobci běžně používají. Stačí se řídit naším receptem.
monte
Monte je oblíbený dezert. Nejen u dětí. (foto: 123RF)

Monte do skla připravené doma má navíc jednu velkou výhodu. Budete ho mít totiž mnohem víc, než kdybyste nakoupili ty malinkaté kalíšky z obchodu. A to je výhra po všech stránkách.

Tip: Pokud děláte zákusek pro dospělé, můžete do lískového krému přidat trochu rumu nebo rumového aroma.

Ingredience na Monte do skla

Lískový krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 50 g mletých lískových ořechů
  • 50 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 balení čokoládového pudinku

Vanilkový krém:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 g plnotučného tvarohu
  • 5 balení vanilkového cukru

Příprava

V polovině mléka na lískový krém si rozpusťte cukr a nalámejte do něj čokoládu na vaření. Směs dejte na plotnu a na mírném plamenu ji za stálého míchání zahřívejte, dokud se vám čokoláda nerozpustí. Ve zbytku mléka za studena rozmíchejte čokoládový pudink. Když se čokoláda na plotně rozpustí, slijte obě směsi dohromady a pokračujte ve vaření na mírném plamenu, dokud pudink nezhoustne.

Uvařený pudink stáhněte z plotny a dokud je horký, rozmíchejte v něm najemno namleté lískové oříšky – měla by z nich být spíše ořechová pasta, protože v nich je hodně tuku (dalo by se také použít čisté lískooříškové máslo). Po lískových oříšcích do krému ještě rozmíchejte změklé máslo a pak ho nechte vystydnout na pokojovou teplotu.

Na vanilkový krém ze smetany vyšlehejte šlehačku a za stálého šlehání do ní postupně jeden po druhém zapracovávejte vanilkové cukry a pak také po částech tvaroh. Hotový vanilkový krém naneste na dno vysokých sklenic tak, aby vám ještě polovina zbyla. Na vanilkovou vrstvu přijde vrstva lískového krému, pak opět vanilkový a nakonec druhá vrstva lískového krému. Před podáváním dejte Monte do skla na hodinu zatuhnout do lednice. Pokud dezert budete v lednici skladovat déle, přetáhněte je raději potravinářskou fólií. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Starý cukrářský trik na šlehačku z plnotučného mléka

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lahodný zákusek inspirovaný oblíbeným dětským dezertem Monte

Banánový dort s pudinkem. Mňam!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek