Středa , 01. 02. 2023

Hynek

Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?

Víte, co jsou šuhajdy? Název je vám možná cizí, ale jakmile je uvidíte, jste hned doma. Dnes vám představíme variantu, která se hodí spíš pro dospělé, obsahuje totiž kofein a alkohol. Tak co, ještě s jejich přípravou váháte?
šuhajdy
ilustrační obrázek

Není náhoda, že vám šuhajdy na první pohled budou možná připomínat dnes tolik populární košíčky s čokoládou a arašídovým máslem. No ať už tomu říkáte šuhajdy nebo košíčky, jedná se o nepečenou čokoládovou dobrotu s náplní. Jsou sice nepečené, ale připravit si je můžete i s předstihem. V mrazáku vydrží několik týdnů a po rozmrazení je jejich chuť prakticky neměnná.

TIP: Šuhajdy můžete přece jen servírovat i dětem. Stačí použít kávu bez kofeinu a rumové aroma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyšvihněte perfektní čokoládové košíčky a zpestřete si Vánoce

Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?

Vánoční šuhajdy s rumem

porce
g / porce
Ingredience na náplň:
  • 100
    100
    g
    mletých ořechů
  • 100
    100
    g
    moučkového cukru
  • 50
    50
    ml
    silného espressa
  • 50
    50
    g
    másla
  • 1
    1
    lžička
    vanilkového extraktu
  • rum (případně rumové aroma)
Ingredience na polevu:
  • 150
    150
    g
    hořké čokolády
  • 125
    125
    g
    másla
  • 25
    25
    g
    holandského kakaa
Ingredience na ozdobu:
  • vlašské ořechy, pistácie, arašídy (záleží na vás)
  • lentilky, želé, barevné perličky (varianta pro děti)

Postup:

  1. V menším rendlíku rozmíchejte cukr v kávě a na mírném ohni za stálého míchání sladkou kávu chvilku povařte. Pak přidejte ořechy s máslem a míchejte, dokud směs nezačne trošku houstnout. Pokud se jí houstnout nechce, můžete přisypat ještě trošku instantní kávy. Úplně na závěr přidejte kapku rumu, aby se vám alkohol z něj hned nevypařil. Pokud budou jíst šuhajdy děti, můžete použít rumové aroma, nebo rum úplně vynechat.

  2. Hotovou náplň si dejte stranou vychladnout a připravte si vodní lázeň, ve které rozpustíte čokoládu s máslem. Až se obě zmíněné ingredience rozpustí, přidejte kakao a čokoládu pořádně promíchejte.

  3. Rozpuštěnou čokoládu kápněte na dno každého papírového košíčku, nakloňte ho, aby se čokoláda dostala po celém obvodu, a nechte chvilku zatuhnout.

  4. Do košíčku se zatuhlou čokoládou opatrně přidejte náplň a jemně ji upěchujte. Pozor, aby se vám košíček nezničil. Nakonec náplň přelijte tenkou vrstvou čokoládové polevy, kterou můžete přizdobit oříškem nebo jinou maličkostí. Hotové šuhajdy dejte na pár hodin do lednice zatuhnout a pak je můžete servírovat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká a slovenská
jednoduché recept
česká a slovenská
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek