Domů » Recepty » Sladká jídla » Větrníkové řezy chutnají úplně stejně jako váš oblíbený zákusek
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Větrníkové řezy chutnají úplně stejně jako váš oblíbený zákusek

větrníkové řezy
Sladkost, kterou si zamilujete. (foto: http://electropiknik.cz)
Opravdové větrníky patří k vrcholům českého cukrářského umění. A oprávněně, cukráři na nich dokazují nejen cit pro přípravu skvělého těsta i krému, ale také šikovnost při výrobě korpusu. Sladký dezert, který chutná přesně jako větrník, ale není ani zdaleka tak pracný si však můžete připravit i sama doma. A výsledek rozhodně stojí za to.

Ingredience na větrníkové řezy

Základem tohoto zákusku jménem větrníkové řezy je listové těsto. Pokud se vám ho nechce dělat, kupte jednoduše jedno balení v supermarketu.

Na krém pak budete potřebovat:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 8 vajec
  • 250 g cukru krystal
  • 150 g hladké mouky
  • 50 ml převařené vody
  • 2 balíčky želatiny nebo ztužovače do šlehačky
  • 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu

Na šlehačkovou vrstvu si připravte:                                                      

  • 400 ml smetany na šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 25 ml převařené vody
  • 1 balíček želatiny nebo ztužovače do šlehačky

A nakonec při výrobě polevy se neobejdete bez:

  • 200 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 10 g instantní rozpustné kávy

Příprava

Listové těsto si rozdělte na dvě stejné poloviny a ty si rozválejte na tenké pláty. Oba pláty dejte na plech na pečení vyložený pečicím papírem, pochopitelně každý zvlášť. Pláty listového těsta pečte při teplotě 180 °C dozlatova, tedy zhruba po dobu 10 až 15 minut. Aby se vám těsto nepřipalovalo, můžete ho před vložením do trouby propíchat vidličkou.

Zatímco se peče korpus, začněte s přípravou krému. Rozklepněte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s přibližně polovinou cukru do husté pěny. Za stálého šlehání do ní přidávejte mouku, vanilkové aroma a přibližně půl šálku mléka, tedy zhruba 150 ml. Šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Bílky vyšlehejte spolu se zbytkem cukru zvlášť.

Zbývající mléko přelijte do kastrolu a zahřívejte na mírném plamenu. Krátce předtím, než mléko začne vřít, do něj přimíchejte základ krému. Pokračujte v míchání a vařte, dokud nevznikne hmota připomínající svou konzistencí hotový pudink. Když krém dosáhne požadované hustoty, odstavte ho z plotny.

Do bílkového sněhu vmíchejte želatinu, kterou si nejprve rozpusťte v převařené vodě. Sníh se želatinou pořádně promíchejte a směs pak přilijte do krémové hmoty, která by měla být ještě horká, ale už ne vařící. Krém pořádně míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá hmota. Tou potřete jeden plát těsta a dejte ho chladnout do lednice.

A teď poleva

Nyní je čas na polevu. Mléko si dejte nahřát do vodní lázně a pečlivě v něm rozmíchejte kávu i cukr. Nakonec za stálého míchání přidejte i změklé máslo. Po několika minutách míchání by měla vzniknout vláčná hmota karamelové barvy, která bude mít lehkou kávovou vůni a chuť. Polevou potřete druhý plát těsta, které pak nakrájejte na stejně velké díly čtvercového tvaru.

Nakonec je třeba připravit šlehačku. Smetanu si vyšlehejte spolu s cukrem. Želatinu rozmíchejte v teplé převařené vodě a za stálého šlehání ji pomalu přilejte do šlehačky.

Teď je třeba jednotlivé části spojit dohromady. Spodní díl těsta s krémem vyndejte z lednice. Na krémovou vrstvu naneste šlehačku. Na tu pak vyskládejte čtverce z těsta potřeného polevou. Celý dezert pak dejte na několik hodin zatuhnout do lednice. Před podáváním dezert nakrájejte podle linií, které vytvoří svrchní díl těsta. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí větrníkové řezy předčí i dorty z cukrárny

Zkuste tento lahodný karamelový zákusek, nemusí se péct!

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře