Dezert se zakysanou smetanou a ovocem, který si zamilujete
Jak lze vyčíst z názvu receptu, na tento dezert se zakysanou smetanou, budete potřebovat ovoce. Jeho volba už je však čistě na vás, nejlépe to, které má zrovna sezonu a nevíte si s ním rady. Nebo které milujete. Ideální je samozřejmě čerstvé ovoce, ale pokud není k dispozici, můžete je nahradit i ovocem kompotovaným.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
New York Cheesecake. Recept na tu nejlepší verzi tvarohové pochoutky
3 letní saláty: Odlehčete zažívání a dopřejte si zdravé pochoutky
Dezert se zakysanou smetanou
- 220220gcukru krupice
- 270270gpolohrubé mouky
- 11polovinakypřicího prášku
- 66ksvajec
- 110110mloleje
- kakao (volitelné)
- 33balenívanilkového pudinku
- 11lplnotučného mléka
- 22kelímkyzakysané smetany
- 11lžícemásla
- 33lžícemoučkového cukru
- 11balenívanilkového cukru
Postup:
Ušlehejte žloutky spolu s moučkovým cukrem, a to tak, že vám vznikne nadýchaná pěna. Do ní pak přidejte vodu, olej a postupně také mouku s práškem do pečiva. Zvlášť si připravte tuhý sníh z ušlehaných bílků a jemně jej vmíchejte do základu ze žloutků.
K pečení si připravte plech s vyšším okrajem a ideálně s rozměry 30 cm na 40 cm. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto a rovnoměrně rozetřete. Troubu předehřejte na 180 °C a těsto pečte po dobu přibližně 15 až 20 minut (v závislosti na výkonu trouby). Když přidáte do těsta 2 polévkové lžíce kakaa, získáte tmavé těsto.
Na vychladlý korpus naskládejte těsně vedle sebe kousky ovoce podle vašeho výběru. Koláč může být jen z jednoho druhu ovoce, ale pro větší zajímavost a pestrost můžete použít více druhů.
Nezapomeňte, že na ovocnou vrstvu patří ještě krém. Nejprve do mléka vmíchejte pudinkové prášky a moučkový i vanilkový cukr a uvařte je do zhoustnutí. Do ještě horké pudinkové směsi vmíchejte máslo a nechte vychladnout.
Když krém zchladne, vmíchejte do něj ještě zakysanou smetanu a přidejte trošku moučkového cukru. Vše pak vyšlehejte, díky čemuž bude krém opravdu vláčný.
Tuto krémovou vrstvu naneste na vrstvu ovoce a rovnoměrně ji rozetřete. Nejsvrchnější část zákusku může podle vaší chuti tvořit například smetana ke šlehání, pěkně hustá šlehačka. Šlehačku můžete dozdobit například hoblinami vysokoprocentní čokolády. Dezert s ovocem a zakysanou smetanou dejte pak ještě na chvilku vychladit do lednice.