Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Poctivá česnečka: Připravte si ji na několik způsobů

Česnečka patří mezi velmi oblíbené polévky a není divu. Člověka dokáže postavit na nohy, ať už po společensky náročném dni, nebo pokud ho trápí nachlazení, česnek je totiž skvělým přírodním lékem. Výhodou tohoto pokrmu je, že si ho můžete připravit na několik různých způsobů a nikdy se vám tak neomrzí.
česnečka
Připravte si česnečku na x způsobů. (foto: 123rf.com)

Krémová česnečka se sýrem

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1 cibule,
  • 10 stroužků česneku,
  • 4 brambory,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 2 polévkové lžíce másla,
  • 250 ml smetany (30%),
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje,
  • pepř, kmín, tymián,
  • tvrdý sýr,
  • starší pečivo.

Postup přípravy:

  1. Na másle nechte zpěnit cibulku, přidejte prolisovaný česnek a okořeňte solí, kmínem a pepřem.
  2. Brambory nakrájejte na kostičky a přidejte je k cibuli a česneku. Nechte chvilku osmahnout a poté zalijte vývarem. Nechte povařit zhruba 20 minut.
  3. Mezitím dejte nahřívat troubu na 200 °C.
  4. Pečivo nakrájejte na kostičky, rozložte na plech s pečicím papírem. Pokapejte je olejem a dejte do trouby, než vzniknou křupavé krutony (zhruba 7 minut).
  5. Polévku poté odstavte z plamene, rozmixujte tyčovým mixérem a znovu přiveďte k varu.
  6. Na závět přilijte smetanu, přidejte tymián a nechte ještě chvilku povařit.
  7. Podávejte posypané nastrouhaným sýrem a krutony.

Česneková polévka s jíškou

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 6 stroužků česneku,
  • 1 bramboru,
  • 1 lžíci hladké mouky,
  • máslo,
  • 1 kvalitní zeleninový bujon,
  • sůl,
  • chléb.

Postup přípravy:

  1. Česnek očistěte a nakrájejte na malé kousky, případně prolisujte. Vyzkoušet můžete obě, každá trochu pozmění chuť.
  2. Do hrnce dejte máslo, nechte ho rozehřát a poté na něm osmahněte česnek.
  3. Přidejte mouku, nechte zapražit a zalijte studenou vodou.
  4. Do směsi přidejte zeleninový bujon společně s na kostky nakrájeným bramborem.
  5. Polévka je připravena ke konzumaci, jakmile jsou brambory měkké.
  6. Podávejte s chlebem, polévka tak bude vydatnější.

Rychlá česnečka

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 2 hlávky česneku,
  • 9 brambor,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 2 lžíce másla,
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje,
  • bobkový list, sůl a pepř,
  • bagetka či jiné pečivo.

Postup přípravy:

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte na kostičky nakrájené brambory a nechte chvilku smažit.
  2. Česnekové stroužky očistěte a přidejte k bramborám.
  3. Následně přidejte koření – bobkový list, pepř a sůl a zalijte připraveným vývarem.
  4. Nechte vařit zhruba 20 minut, aby změkly brambory.
  5. Po uvaření brambor vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte.
  6. Na závěr ještě přidejte čerstvě prolisované stroužky česneku a promíchejte.
  7. Podávat můžete s opečenou bagetkou či jiným pečivem. Tato polévka je skvělá, pokud se chcete rychle prohřát.
K TÉMATU  Kvasinková infekce postihuje hned několik míst na těle. Co dělat a co jíst, když se kvasinky přemnoží?

Česnečka s cibulí

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1 cibule,
  • 8 stroužků česneku,
  • 3 brambory,
  • olivový olej,
  • pepř, majoránka, červená sladká paprika.

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zpěnit do zlatova. Poté přidejte pět prolisovaných stroužků česneku a nechte osmažit.
    Odstavte s plamene a přidejte čtvrt čajové lžičky mleté sladké červené papriky, dobře promíchejte.
  2. Směs zalijte studenou vodou, přidejte nakrájené brambory, pepř a sůl a nechte povařit, aby brambory změkly.
  3. Následně přidejte čajovou lžičku majoránky a nechte ještě chvilku povařit.
  4. Nakonec dejte do polévky zbývající prolisovaný česnek a nechte prohřát. Poté už můžete podávat.

Česnečka se nabízí v několika variacích, vždy se však můžete těšit na skvělou teplou polévku, kterou připravíte opravdu rychle. Česnek je navíc pro náš organismus prospěšný a nabízí mnoho léčivých účinků. Vyzkoušejte proto i vy jednu z těchto česnekových polévek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Medvědí česnek aneb tipy, jak jej zpracovat. Využijte naplno dary, které nám dává tato první jarní bylina

Česnek už nikdy nebudete muset kupovat. Pěstujte si doma vlastní

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek