Domů » Životní styl » Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?
Životní styl

Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?

Květák, tofu a česnek
zdroj: Pixabay
Máte potíže s vysokým cholesterolem? Trápí vás kožní vyrážky nebo ekzémy? S tím vám může pomoci strava, která je sice bez barvy, ale to jí na účinnosti vůbec neubírá. Co si tedy servírovat pravidelně?

Že to, co je bílé, do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří? Pokud jde o mouku, sůl a rafinovaný cukr, tak to bezpochyby platí. Tedy alespoň tak praví výživoví odborníci, kteří před nadměrnou konzumací „sypkého zla“ varují. Ale co další bezbarvé potraviny? Tyhle byste si naopak měli dopřávat často, neboť jsou pro vás skutečně prospěšné. Co si připsat na nákupní seznam?

Květák, dobro v každém soustu

Květák neboli karfiol, jak se mu lidově občas říká, je zeleninou, kterou se vyplatí pozvat do své kuchyně. Obsahuje totiž sulforafan, což je sloučenina síry. Právě tuto látku závěry vědeckých výzkumů spojují s prevencí rakoviny. Košťálový dobrodinec vám však nabízí i celou řadu antioxidantů, jež se podílejí na detoxikačních procesech v organismu. Zároveň působí silně protizánětlivě, zlepšuje zdraví srdce a pomáhá regulovat krevní tlak.

Tofu? Ocení ho nejen vegetariáni

Pokud se pokoušíte snížit příjem cholesterolu i nasycených tuků, je pro vás tofu skvělou volbou. Produkt vyráběný srážením sójového mléka také platí za zásobárnu bílkovin  – 100 gramů tofu vás obohatí o celých 17 gramů. Dále z něj načerpáte neskromné množství omega-3 mastných kyselin, které prospívají mozku, omezují vývoj depresí a blahodárně působí na zrak. Zmíněné kyseliny rovněž zmírňují bolest při menstruaci, „usměrňují“ hladinu tuků v játrech a posilují kosti.

Česnek, stará dobrá klasika

Ochucovadlo typické vůně i chuti patří mezi nejsilnější byliny. Právě proto je již celá staletí česnek používán lidovými léčiteli v boji proti mnoha nemocem, včetně revmatismu, sklerózy, kornatění tepen, kardiovaskulárních onemocnění, zápalům plic, kašli, zažívacích obtíží nebo artritidy. Aromatický poklad dokáže pomoci i při odvykání kouření, zatímco snižuje vysoký krevní tlak, mírní projevy kožních vyrážek a ekzémů. Nedá se opomenout ani to, že udržuje v kondici játra i močový měchýř, má pozitivní účinky na obranyschopnost a je bohatým zdrojem prospěšných látek.

Žampiony. Těch není nikdy dost

Málokdo tuší, jak velký potenciál pro lidské zdraví skrývají žampiony. Mnohé vědecké studie naznačují, že díky svému unikátnímu složení zabraňují obezitě i cukrovce. Navíc zvyšují energetickou hladinu, posilují imunitní systém, podporují vitalitu pokožky a navozují pocit sytosti, což z nich dělá výbornou dietní potravinu. Tyto bílé houby mají přirozeně nízký obsah sodíku, cholesterolu, tuku a kalorií, proto na ně při redukci váhy určitě nezapomínejte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pórek: Co všechno dokáže léčit? 5 pádných důvodů, proč byste ho ve své kuchyni měly mít!

Kam letos míří Češi na dovolenou? Žádné moře, vede chalupa