Domů » Recepty » Sladká jídla » Jablečný koláč vynikající chuti, po kterém se jen zapráší
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Jablečný koláč vynikající chuti, po kterém se jen zapráší

jablečný koláč
Jak na jablečný koláč? (zdroj foto: prirodajelek.cz)
Nechce se vám stále dokola péct obligátní závin, ale máte zrovna doma úrodu jablek, která jsou tak trochu potlučená, a tak nad nimi vaše děti ohrnují nos? Pak vyzkoušejte náš jablečný koláč s drobenkou. Je skvělým zpestřením podzimních zákusků, na rozdíl od závinu na něj nepotřebujete kupované těsto ani jiné polotovary, a přesto bude hotový raz dva. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Igredience na jablečný koláč

Na jablečný koláč budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 4 vejce
  • 1 středně velký citron
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 1 pytlíček skořicového cukru
  • špetka soli

Na posypání si připravte:

  • 50 g moučkového cukru
  • 40 g másla

Příprava

Citron si vymačkejte a jeho šťávu si připravte do vhodné nádoby. Citronovou kůru pořádně omyjte a část z ní nastrouhejte na drobné kousky. Z jablek oškrábejte slupku, odstraňte bubák, stopku i jadřinec a nakrájejte si je na tenké plátky tak, jako kdybyste se z nich chystala sušit křížaly. Připravte si také formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte hladkou moukou.

Všechna čtyři vejce rozklepněte a vyšlehejte si je spolu s cukrem a skořicovým cukrem. Za stálého šlehání přilijte mléko a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přidejte nastrouhanou citronovou kůru a dochuťte špetkou soli. Přibližně čtvrtinu až pětinu těsta přelijte do formy na pečení a na ni vyskládejte první vrstvu jablek. Jablka zalijte dalším dílem těsta a pokračujte, dokud nebude těsto ve formě celé.

Na poslední vrstvu těsta vyskládejte zbývající jablka. Ta posypte drobenkou z moučkového cukru rozmíchaného v másle a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotový bude přibližně za tři čtvrtě hodiny. Před servírováním koláč dozdobte moučkovým cukrem, nebo ještě lépe šlehačkou. Nejlépe chutná ještě teplý, čerstvě vytažený z trouby. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Přidejte svůj názor