Středa , 05. 10. 2022

Eliška

Jablečný koláč vynikající chuti, po kterém se jen zapráší

Nechce se vám stále dokola péct obligátní závin, ale máte zrovna doma úrodu jablek, která jsou tak trochu potlučená, a tak nad nimi vaše děti ohrnují nos? Pak vyzkoušejte náš jablečný koláč s drobenkou. Je skvělým zpestřením podzimních zákusků, na rozdíl od závinu na něj nepotřebujete kupované těsto ani jiné polotovary, a přesto bude hotový raz dva. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.
jablečný koláč
Přinášíme další skvělý recept na jablečný koláč. (zdroj foto: vychytavkov.cz)

Igredience na jablečný koláč

Na jablečný koláč budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 4 vejce
  • 1 středně velký citron
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 1 pytlíček skořicového cukru
  • špetka soli

Na posypání si připravte:

  • 50 g moučkového cukru
  • 40 g másla

Příprava

Citron si vymačkejte a jeho šťávu si připravte do vhodné nádoby. Citronovou kůru pořádně omyjte a část z ní nastrouhejte na drobné kousky. Z jablek oškrábejte slupku, odstraňte bubák, stopku i jadřinec a nakrájejte si je na tenké plátky tak, jako kdybyste se z nich chystala sušit křížaly. Připravte si také formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte hladkou moukou.

Všechna čtyři vejce rozklepněte a vyšlehejte si je spolu s cukrem a skořicovým cukrem. Za stálého šlehání přilijte mléko a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přidejte nastrouhanou citronovou kůru a dochuťte špetkou soli. Přibližně čtvrtinu až pětinu těsta přelijte do formy na pečení a na ni vyskládejte první vrstvu jablek. Jablka zalijte dalším dílem těsta a pokračujte, dokud nebude těsto ve formě celé.

Na poslední vrstvu těsta vyskládejte zbývající jablka. Ta posypte drobenkou z moučkového cukru rozmíchaného v másle a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotový bude přibližně za tři čtvrtě hodiny. Před servírováním koláč dozdobte moučkovým cukrem, nebo ještě lépe šlehačkou. Nejlépe chutná ještě teplý, čerstvě vytažený z trouby. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek