Vysoké japonské lívanečky ze sněhového těsta
I když ani naše lívance nejsou žádná tintítka, japonské lívanečky jsou opravdovými „tlouštíky“ mezi lívanci. Piškotové těsto se i přes tloušťku jednotlivých kousků pěkně prohřeje, takže se nemusíte obávat je udělat opravdu poctivé.
TIP: Japonské lívanečky lze jíst jen tak bez ničeho, ale nejlépe si je vychutnáte s pořádnou dávkou javorového nebo jiného sirupu a kousku másla, které se na nich rozpustí. Výborné jsou ale i s džemem nebo povidly.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Japonské lívanečky
- 250250ghladké mouky
- 125125mlplnotučného mléka
- 22lžícetřtinového cukru
- 22lžícemásla
- 22gjedlé sody
- 55gkypřicího prášku
- pár kapek citronové šťávy
- 33vejce M
- špetka soli
- 11lžičkavanilkového extraktu
- tuk na smažení
Postup:
Do větší misky si nalijeme mléko, které jsme ponechali nějakou dobu při pokojové teplotě. K němu přidáme pár kapek vanilkového extraktu, citronovou šťávu a třtinový cukr. Ingredience promícháme metličkou.
Máslo si necháme povolit při pokojové teplotě nebo ho trochu prohřejeme v mikrovlnné troubě. Vejce si rozklepneme a oddělíme od sebe žloutky a bílky. Jeden žloutek poté společně máslem přidáme do misky a opět promícháme. Zbývající dva žloutky už nebudeme potřebovat.
Mouku si prosejeme a následně ji promísíme s jedlou sodou a kypřicím práškem. Přidáme do misky a metličkou promícháme.
Elektrickým šlehačem si vypracuje ze špetky soli a všech tří bílků tuhý sníh. Ten poté vařečkou opatrně zapracujeme do těsta tak, aby zůstalo pěkně nadýchané.
Trochu tuku (může to být kokosový olej nebo ghí) si nalijeme na pánev a pírkem ho rozetřeme po celém povrchu. Pokud máte lívanečník, můžete lívance připravit v něm. Naběračkou nebo větší lžící nabíráme těsto a vytváříme jednotlivé lívance. Průměr lívanců je na vás, ale myslete na to, aby se vám dobře obracely.
Lívance osmahneme asi 5 až 7 minut z jedné strany a poté asi 4 minuty z druhé strany. Výsledný lívaneček by měl být z obou stran dozlatova, zatímco střed bude ještě trochu rosolovitý, nicméně uvnitř hotový. Japonské lívanečky teplem krásně nabydou a budou nadýchané, jako obláček.