Nadýchané špaldové lívance s vanilkou a jahodami
Základní recept na tyto odlehčené špaldové lívance počítá s jahodovými povidly, ale pokud jste se přes léto činili a zavařili si jinou radost, tak právě teď nadešla ta pravá chvíle ochutnat. Za lívance provoněné vanilkou vám utrhají ruce nejen děti, ale i váš partner.
TIP: Pokud disponujete lívanečníkem, ubude vám práce s tvarováním lívanců na pánvi. Kromě toho je budete mít všechny krásně stejně velké a tlusté.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Špaldové lívance s vanilkou
- 150150gšpaldové hladké mouky
- 11sáčekkypřicího prášku
- 4040gmásla
- 22ksvejce M
- 11lžičkavanilkového extraktu
- 200200mlplnotučného mléka
- 11kelímekpolotučného tvarohu
- špetka soli
- 11sklenicejahodových povidel
- tuk na smažení
Postup:
Nejdříve si rozklepneme obě celá vejce a šleháme mixérem do pěny. Poté k nim přidáme povolené máslo, vanilkový extrakt a mléko pokojové teploty. Promícháme, aby se všechny ingredience dobře spojily.
Do větší misky si prosejeme špaldovou mouku a přisypeme k ní prášek do pečiva a špetku soli. Sypké ingredience poté přidáváme po lžících postupně k těm tekutým a vytváříme lehké, polotekuté těsto.
Pánev si na plotně rozpálíme. Poté si na ni přidáme tuk (např ghee nebo kokosový olej) a pírkem ho rozmažeme po celé pánvi. Následně přidáme asi naběračku těsta a vytvoříme lívanec. Nezapomínejte je ponechávat trochu vyšší. Opékáme z každé strany asi 2 až 3 minuty dozlatova a poté odkládáme stranou na talíř vyložený ubrousky, aby se měl kam vsáknout přebytečný omastek.
Na každý lívanec dáme velkou lžíci jahodových povidel a trochu je roztáhneme do stran. Následně přidáme lžíci tvarohu. Pokud ale máte chuť na jiný topping, neváhejte experimentovat. Špaldové lívance podáváme ihned.