Úterý , 07. 02. 2023

Veronika

Extra krémová květáková polévka s chilli a parmezánem

Podzim a zima je období pro teplé a hřejivé polévky jako stvořené. A proto vám přinášíme recept na úžasnou krémovou květákovou polévku s přídavkem chilli a parmezánu.
květáková polévka
Květáková polévka je ideální jako lehká večeře na zahřátí.

Polévky jsou právě v chladném období roku velmi vděčné jídlo. Nezaberou moc času na přípravu, zasytí i zahřejí. Chutě si můžete přizpůsobit podle svého a dají se na ně zužitkovat i zbytky zeleniny. Květáková polévka je ideálním zdrojem vitamínů a ať už se rozhodnete k ní podávat opečenou bagetku nebo ne, pochutnáte si. Pikantní chuť vás příjemně překvapí a prohřeje vás až do morku kostí – uvidíte.

TIP: Pokud byste polévku chtěli více zjemnit, přidejte v posledním kroku společně s parmezánem kelímek smetany ke šlehání nebo kokosové mléko. Polévka tak bude mít jemnější konzistenci a chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zapékaný květák s bramborami. Uvidíte, že si ho oblíbíte

Nejoblíbenější recepty z květáku. Který je váš top?

Květáková polévka

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    středně velký květák
  • 1
    1
    menší pórek
  • 1
    1
    větší brambora
  • 1
    1
    střední cibule
  • 1
    1
    lžička
    drceného kmínu
  • 1
    1
    chilli paprička (případně upravte množství podle její síly)
  • 1
    1
    špetka
    mletého muškátového oříšku
  • 1
    1
    litr
    zeleninového vývaru
  • 1
    1
    lžíce
    másla
  • 80
    80
    g
    strouhaného parmezánu

Postup:

  1. Do většího hrnce dáme polévkovou lžíci másla. Cibuli a pórek si nakrájíme nadrobno a nasypeme na rozpálené máslo. Mícháme, aby vše rovnoměrně zesklovatělo. Následně přidáme drcený kmín, nadrobno nakrájenou chilli papričku a muškátový oříšek. Pozor, aby se vám koření nepřipálilo.

  2. Bramboru si nakrájíme na menší kostky a květák rozebereme na růžičky. Obojí přidáme do hrnce a ještě minutku opékáme. Následně vše zalijeme zeleninovým vývarem a pod pokličkou necháme na středním plamenu bublat do uvaření květáku a brambory.

  3. Vše společně rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Hrnec vrátíme na plotnu a za stálého míchání přisypeme tři čtvrtiny strouhaného parmezánu. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Ochutnáme a případně ještě osolíme a opepříme, dokud není květáková polévka přesně podle našich představ. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a posypeme zbytkem parmezánu.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek