Extra krémová květáková polévka s chilli a parmezánem
Polévky jsou právě v chladném období roku velmi vděčné jídlo. Nezaberou moc času na přípravu, zasytí i zahřejí. Chutě si můžete přizpůsobit podle svého a dají se na ně zužitkovat i zbytky zeleniny. Květáková polévka je ideálním zdrojem vitamínů a ať už se rozhodnete k ní podávat opečenou bagetku nebo ne, pochutnáte si. Pikantní chuť vás příjemně překvapí a prohřeje vás až do morku kostí – uvidíte.
TIP: Pokud byste polévku chtěli více zjemnit, přidejte v posledním kroku společně s parmezánem kelímek smetany ke šlehání nebo kokosové mléko. Polévka tak bude mít jemnější konzistenci a chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Květáková polévka
- 11středně velký květák
- 11menší pórek
- 11větší brambora
- 11střední cibule
- 11lžičkadrceného kmínu
- 11chilli paprička (případně upravte množství podle její síly)
- 11špetkamletého muškátového oříšku
- 11litrzeleninového vývaru
- 11lžícemásla
- 8080gstrouhaného parmezánu
Postup:
Do většího hrnce dáme polévkovou lžíci másla. Cibuli a pórek si nakrájíme nadrobno a nasypeme na rozpálené máslo. Mícháme, aby vše rovnoměrně zesklovatělo. Následně přidáme drcený kmín, nadrobno nakrájenou chilli papričku a muškátový oříšek. Pozor, aby se vám koření nepřipálilo.
Bramboru si nakrájíme na menší kostky a květák rozebereme na růžičky. Obojí přidáme do hrnce a ještě minutku opékáme. Následně vše zalijeme zeleninovým vývarem a pod pokličkou necháme na středním plamenu bublat do uvaření květáku a brambory.
Vše společně rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Hrnec vrátíme na plotnu a za stálého míchání přisypeme tři čtvrtiny strouhaného parmezánu. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Ochutnáme a případně ještě osolíme a opepříme, dokud není květáková polévka přesně podle našich představ. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a posypeme zbytkem parmezánu.